Толстој: Грешка што Москва није заштитила Србију од НАТО агресије

Поделите:

Замјеник предсједника државне Думе Русије Петар Толстој изјавио је да је бомбардовање СР Југославије прије 20 година било монструозно, нељудско и противзаконито, те да је грешка Русије што није заштитила Србију од агресије.

Он је навео да је Русија деведесетих година прошлог вијека имала превише унутрашњих проблема, послије чега се дуго није могла опоравити, али да многи у Русији сматрају да је крајње непријатна чињеница и велика грешка, да упркос околностима и тешкоћама, није уложила максималне напоре и није искористила све могућности да заштити суверенитет Србије.

– Беспомоћност Русије прије 20 година имала је трагичне посљедице, не само за Србију, већ за цијело човјечанство – рекао је Толстој за Политику.

Он је поновио да је бомбардовање Југославије отворило Пандорину кутију и одријешило руке криминалцима, а да међународне организације данас ћуте о томе јер починиоци тух догађаја још нису приведени правди.

– Ако признају кривицу за убиства Срба, мораће да признају кривицу за илегалне инвазије на Ирак, Либију, Сирију. Попис злочина неће имати крај – каже Толстој који је праунук чувеног руског писца Лава Николајевича Толстоја.

Он је увјерен да би, реализацијом пројеката који могу да обезбиједе енергетску независност Балкана, економска корист балканских земаља од њих могла бити већа него од сарадње са ЕУ, јер је данас структура привреде Русије и балканских земаља слична.

Он је нагласио да су вјековне везе између српског и руског народа, њихове културе и историје, гаранција да ће и у будућности те двије земље бити нераскидиво повезане.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here