Тома Фила: „Мој возач је чувао Калабића и знам да је издао Дражу“

Поделите:

Рехабилитација Николе Калабића команданта Горске гарде Југословенске војске у отаџбини, не само што је изазвала оштре реакције и негодовање како државних функционера, тако и историчара, већ је и поново покренула питање како је четнички командант завршио живот, као и вечито питање – да ли је он издао Дражу Михаиловића.
Један од наших најпознатији адвоката Тома Фила испричао је за данашње издање листа “Ало”, да зна праву судбину Николе Калабића, а да је то тог сазнања дошао игром судбине. Наиме, возач његовог оца, такође једног од најпознатијих београдских адвоката Филоте Филе, био је човек који је чувао Калабића у време суђења Дражи Михаиловићу.

“Николу Калабића Озна је држала у стану на последњем спрату једне зграде у Косовској улици, одмах иза Скупштине. Он не само да је био велики злочинац, него је и издао Држау Михаиловића. Био је жив када су Дражу стрељали, а то знам јер је човек по имену Јосиф, који га је чувао, прво био возач мог оца, а потом и мој”, рекао је Фила.

У пресуди Вишег суда у Ваљеву по којој је Калабић рехабилитован, наводи се да је он страдао у једној од пећина у околини Ваљева пре него што је Дража Михаиловић ухапшен. Међутим, Калабићева издаја је по деценијама већ опште место “незваничне историографије четничког покрета”, али поузданих података о томе како је скончао Калабић нема.

“Веома добро знам шта се дешавало у том стану. Мој некадашњи возач Јосиф, који је у међувремену преминуо да му не спомињем презиме, јер је иза њега остала породица, био је задужен тада за Калабића. Пазио га је 24 сата дневно, пили су ракију и разговарали о свему. Крцун је Калабићу обећао живот, али изгледа да није одржао обећање. Верујем да је ликвидиран на Ади или Ратном острву, где и многи други,, али то могу само да претпоставим, док је све остало што сам рекао истина. Калабић је био жив када су стељали Дражу Михаиловића”, рекао је Фила.

nedeljnik.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here