Тома Фила: Трибунал у Хагу је једна правна наказа

Поделите:

У Бањалуци се наставља Међународна научна конференција под називом „Сребреница, стварност и манипулације“.

Утврђивање истине о ратним догађајима у Сребреници током протеклог рата главна је тема конференције. Намјера је да се дође до јасне и објективне слике о дешавањима на том подручју, кажу организатори.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао, да осуђује сваку врсту злочина, али и нагласио да су и неки људи који нису били одговорни осуђени за дешавања у Сребреници пред међународним и другим судовима.

То су прије свега били Срби, а злочинци попут Насера Орића и осталих нису у домашају судске правде… Зато овде не можемо причати ни о правди ни помирењу“,  рекао је Додик.

За адвоката Тому Филу, који је био активни учесник бројних процеса пред Хашким трибуналом, неприхватљива је формулација по којој је у Сребреници почињен геноцид. То је, сматра, резултат политичког притиска и политичких циљева, који су касније оправдани кроз пресуде овог суда.

Ad hoc“  трибунал у Хагу је једна правна наказа која је урађена да би оправдала америчке интересе и НАТО који је био кризи. Требала им је жртва, а прва жртва смо били ми, Срби – сматра Фила.

Ова конференција окупила је еминентне стручњаке из Русије, САД, Њемачке, Израела, Италије, региона и БиХ, а присуствовали су и предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

На конференцији учествују 52 аутора, који су, у 48 реферата, покушали да објасне историјски контекст и размјере злочина почињених на територији Сребренице, од 1992. до 95. године. Намјера је да се дође до јасне и објективне слике о дешавањима на том подручју, кажу организатори.

По окончању конференције, планирано је и штампање зборника, који ће обухватити свих 48 реферата. Организатори скупа су Организација стрјешина ВРС, Независни универзитет Бањалука и Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку.

Предсједник Организационог одбора конференције Милован Милутиновић, који је и предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске, рекао је раније да ће током скупа посебна пажња бити посвећена догађајима у Сребреници из 1995. године.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here