Toma Fila: Tribunal u Hagu je jedna pravna nakaza

Podelite:

U Banjaluci se nastavlja Međunarodna naučna konferencija pod nazivom „Srebrenica, stvarnost i manipulacije“.

Utvrđivanje istine o ratnim događajima u Srebrenici tokom proteklog rata glavna je tema konferencije. Namjera je da se dođe do jasne i objektivne slike o dešavanjima na tom području, kažu organizatori.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao, da osuđuje svaku vrstu zločina, ali i naglasio da su i neki ljudi koji nisu bili odgovorni osuđeni za dešavanja u Srebrenici pred međunarodnim i drugim sudovima.

To su prije svega bili Srbi, a zločinci poput Nasera Orića i ostalih nisu u domašaju sudske pravde… Zato ovde ne možemo pričati ni o pravdi ni pomirenju“,  rekao je Dodik.

Za advokata Tomu Filu, koji je bio aktivni učesnik brojnih procesa pred Haškim tribunalom, neprihvatljiva je formulacija po kojoj je u Srebrenici počinjen genocid. To je, smatra, rezultat političkog pritiska i političkih ciljeva, koji su kasnije opravdani kroz presude ovog suda.

Ad hoc“  tribunal u Hagu je jedna pravna nakaza koja je urađena da bi opravdala američke interese i NATO koji je bio krizi. Trebala im je žrtva, a prva žrtva smo bili mi, Srbi – smatra Fila.

Ova konferencija okupila je eminentne stručnjake iz Rusije, SAD, Njemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH, a prisustvovali su i predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Na konferenciji učestvuju 52 autora, koji su, u 48 referata, pokušali da objasne istorijski kontekst i razmjere zločina počinjenih na teritoriji Srebrenice, od 1992. do 95. godine. Namjera je da se dođe do jasne i objektivne slike o dešavanjima na tom području, kažu organizatori.

Po okončanju konferencije, planirano je i štampanje zbornika, koji će obuhvatiti svih 48 referata. Organizatori skupa su Organizacija strješina VRS, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku.

Predsjednik Organizacionog odbora konferencije Milovan Milutinović, koji je i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, rekao je ranije da će tokom skupa posebna pažnja biti posvećena događajima u Srebrenici iz 1995. godine.

RTRS
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here