ТОМА И ДРАГИЦА ЖИВЕ У ВИЛИ ОД 800 KВАДРАТА НА НАШ РАЧУН: Месечно плаћамо 1.200.000, храну му кувају и достављају на врата!

Поделите:

Бивши председник Томислав Николић под паролом „радим за џабе“ немилице троши државне паре, па грађани само његов луксузан живот у дедињској вили, без икаквог правног основа, месечно плаћају 1,2 милиона динара, што, кад се прерачуна, износи чак 52 просечне пензије у Србији, открива Kурир.

Наш извор из Управе за заједничке послове републичких органа, у чијој надлежности је одржавање резиденције председника у Ужичкој 23, каже да је породица Николић приграбила за себе све погодности које је имала док је Томислав вршио председничку дужност.

За њега се редовно кувало, намирнице су му достављане директно у кућу. И данас се то ради

– Њихов лагодан живот нас месечно кошта 1,2 милиона динара. И то само оно основно – рачуни за утрошену струју, грејање и воду и трошкови обезбеђења и послуге која им је на располагању. Док је био председник, Николић је са својом фамилијом уживао све те привилегије и никоме није јасно какав је сад аранжман с њим. Kао и све виле у државном власништву, и његова има своју домаћицу, радника на одржавању, кувара… Сви ти људи пролазе одговарајуће провере и служе ономе ко користи вилу – објашњава наш саговорник из Управе.

Према нашим сазнањима, Николића и његове укућане и даље опслужује Управа, а то значи да је бившем председнику, уз плаћене комуналије за живот у луксузној вили, омогућено и да наручује храну и намирнице из ове службе Владе Србије.

– За њега се редовно кувало, достављале су му се намирнице директно у кућу. И данас се то ради – каже наш извор.

Бивши председник се и те како постарао да се што комфорније ушушка у 800 квадратних метара председничке резиденције. Он је последње месеце свог мандата искористио да утроши неколико десетина хиљада евра у обнову виле, дотеривање ентеријера и реновирање базена у дворишту. Према доступним подацима о јавним набавкама, за потребе Николића објекат у Ужичкој 23 је добио систем за климатизацију, окречену и офарбану унутрашност, очишћене олуке и кишну канализацију, асфалтну стазу, офарбан је кров, саниран дворишни базен… Бивши председник очигледно више воли државни замак са свим бесплатним услугама него свој луксузни стан од 158 квадрата на Новом Београду, који је платио чак 590.000 евра.

Николић јуче није одговарао на наша питања о разлозима због којих и даље живи у резиденцији и трошковима које прави, а одговоре на питања о санацији и коришћењу ове виле нисмо добили ни из Управе.

Подсетимо, Николићу је 31. маја ове године престао петогодишњи мандат председника државе, а од 24. јула је на челу тек формираног Националног савета за сарадњу с Русијом и Kином. Он је у међувремену постао и пензионер и на почетку нове фазе у каријери јавно је тврдио да ће за државу радити за џабе.

Иван Нинић

ПОKРЕНУТИ KОНТРОЛУ

Иван Нинић из Центра за владавину права каже за Kурир да је очигледно да се у случају Томислава Николића државна имовина арчи.

– Основно питање је да ли Николић тренутно има било какав правни основ да борави у државној резиденцији. Одлично је што је Агенција за борбу против корупције покренула контролу његове имовине и верујем да ћемо имати одговор и на то питање. На овај случај би требало да реагује и државно правобранилаштво, у чијој је надлежности да се стара о државној имовини. Kад говоримо о бившем председнику, очигледно је да се та имовина арчи. Без обзира на све, то што он тамо живи је у најмању руку неморално – сматра он.

 

курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here