Томпсон у званичној презентацији града Глина

Поделите:

Проусташки пјевач Марко Перковић Томпсон налази се на званичној презентацији града Глина у Хрватској у рубрици гдје се налазе најважније информације о том мјесту.

Рубрика о Томпсону налази се унутар главне рубрике на страници названој “О граду”.

Већина вијести у рубрици односи се на прославу 23. године од хрватске војно-полицијске акције “Олуја” током које је протјерана већина српског становништва из Хрватске, укључујући Глину гдје је прије рата 1991. живјело више од 60 одсто Срба.

У једној од тих вијести, међу музичарима који су наступали на прослави “Олује” у Глини, наведен је и “легендарни Марко Перковић Томпсон”. Ту су још објављена и обавјештења камперима и мотоклубовима поводом његовог концерта.

Томпсон је у августу ове године наступио у Глини на обиљежавању годишњице “Олује”, највећег егзодуса Срба од Другог свјетског рата. Концерт је започео пјесмом “Бојна Чавоглаве” и усташким поздравом “За дом спремни”.

Један од најсвирепијих злочина над Србима у НДХ био је покољ у цркви у Глини 29. јула 1941. године. Усташе су окупиле Србе из Глине и околних села у православној цркви Пресвете Богородице, поклали њих 1.764 и спалили цркву. На мјесту где је била црква била је подигнута је полицијска станица.

Једини преживјели био је Љубан Једнак, који је преминуо у Београду 1997. године.

Група хрватских ветерана је прошле године у Глини ометала комеморацију убијеним Србима, коју је организовало Српско национално вијеће, на простору гдје је некад била православна црква и гдје се догодио један од најмонструознијих злочина у НДХ.

Проусташком пјевачу Марку Перковићу Томпсону посљедњих неколико година забрањени су наступи у Аустрији, Швајцарској, Њемачкој, али и Словенији.

Након што му је забрањен концерт у Марибору, Томпсон је тражио да га заштити државни врх. Тада су предсједник Хрватске Колинда Гарбар Китаровић и премијер Андреј Пленковић стали у Томпсонову одбрану, али без усјпеха.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here