Тотално друкчији од других: Kо су Срби у Гинисовој књизи рекорда

Поделите:

Иако неки надметања за Гинисову књигу рекорда називају бизарним и обичним замајавањем народа, многи у њима виде своју шансу. Ако се већ нису родили као највиши, најлепши или најпаметнији, бројни фанатици широм света спремни су да учине најнеобичније ствари само да би се издвојили из масе безимених. Међу њима све је више и Срба.
Највећа тежина подигнута носем и језиком, ко може најдуже да издржи у снегу и леду го, највећи број главом разбијених поклопаца за ве-це шољу за један минут, најдуже вучење стола зубима… За све ове, али и бројне друге занимљиве чињенице свет би остао ускраћен да није Гинисове књиге рекорда.

Иако неки ова надметања називају бизарним и обичним замајавањем народа, многи у њима пак виде своју шансу. Ако се већ нису родили као највиши, најлепши или најпаметнији, бројни фанатици широм света су спремни да учине најнеобичније ствари само да би се издвојили из масе безимених. Трпе неподношљиво, једу несварљиво, висе ризикујући сопствени живот само да би били у нечему први.

А све је почело једним догађајем давног 4. маја 1951. године. Хју Бивер, тадашњи директор ирске пиваре „Гинис“ (Гуиннесс), после лова са друштвом је отишао у оближњу кафану. Убрзо се повела расправа око тога која је птица бржа – фазан или тетреб. Сви су нагађали и укључили се у дискусију, али нико тачно није знао шта је права истина. Након тога Бивер је отишао у библиотеку и почео са претраживањем литературе не би ли дошао до одговора. Схватио је да то није лако установити и да се сличне расправе, попут ове која је птица бржа, сваке вечери воде широм света. Тад му је синула идеја да направи једну књигу која ће се бавити тиме и која ће помоћи да се овакви спорови реше. Веровао је да ће бити популарна и није погрешио.

Обратио се лондонској агенцији за утврђивање чињеница, која је радо прихватила овај задатак и започела је рад на првом издању 1951. Четири године касније, 27. августа 1955. године, на 198 страна пивара „Гинис“ објавила је прво издање чувене Гинисове књиге рекорда. Kњига је постала апсолутни хит и већ пре Божића нашла се на првом месту листе бестселера. Због оваквог успеха тада је одлучено да се свако наредно издање објављује мало пре тог великог празника, а књига се данас издаје у више од сто земаља широм света.

Kада на сајту Гинисове књиге рекорда укуцате реч „Србија“, појави се 46 резултата. У првом плану је Далибор Јаблановић из Стубице код Параћина, као Србин са највише оборених рекорда до сада. Свет занимљивости привлачио га је од малих ногу и замишљао је како ће и он једног дана поставити светски рекорд. Први пут то се догодило 2013, када је постао једини на свету који може на лице да залепи 31 кашику, а на тело 79 кашика. После тога рекорди су се смењивали – за само 9,8 секунди успео је да ролну тоалет-папира размота једном руком, да за 30 секунди стави 54 шналице у косу, за један минут на лице да залепи највише стик-папирића… До сада Гинисов рекорд оборио је 26 пута, а рекорд држи у седам категорија.

„Много теже је сачувати рекорд него га оборити. Све је то велики изазов за мене јер волим да се такмичим, а тако промовишем и нашу земљу. Често ми кажу: „Свака част, Далиборе, бар у нечему Србин да буде најбољи“, прича за Оригинал овај струковни инжењер електротехнике и рачунарства, који ради као електричар јаме у Сењском руднику.

Напомиње да не поседује никакву биоенергију, већ да је кашике, на пример, успео да залепи на лице и тело уз помоћ вештине и вежбе. Његов рекорд са кашикама заинтересовао је цео свет, па је тако у Стубицу долазила чак и телевизија из Јапана да га упозна и да ураде репортажу. Далибор нам открива и каква је процедура за оне који желе да се пријаве за Гинисову књигу рекорда.

„Постоје две варијанте. Прва је да отворите налог на званичном Гинисовом сајту, да се пријавите и да тражите да њихов судија присуствује догађају. То је прилично скупо јер трошкове сноси такмичар, тако да ја користим другу опцију. А то значи да пре него што желим да оборим неки рекорд, прво морам да обезбедим сведоке и комисију која ће пратити ток догађања. То морају да буду угледни људи из вашег места, који попуњавају формуларе. Догађај мора да се одвија на јавном месту да би други могли томе да присуствују и све мора да се снима и фотографише. Потом сав материјал шаљем на верификацију, која оквирно траје два месеца. Ако сте најбољи, они вам пошаљу сертификат као награду“, открива Далибор.

Али он није једини. Занимљиво је да се већ у првом издању Гинисове књиге рекорда 1955. нашао наш човек, Деметријус Филиповић. У то време са 110 година био је трећи на листи најстаријих становника планете. Плетеница Николе Kулезића, фризера из Шапца, 2013. званично је проглашена за најдужу на свету. Била је дуга 820 метара и 29 центиметара, а тешка више од 70 килограма. Надоградњу на косу модела учвршћивао је пуних десет сати, али се на крају труд ипак исплатио. Весну Вуловић до места у Гинисовој књизи рекорда довеле су невероватне околности. Некадашња стјуардеса уписана је у историју као једина која је 1972. године преживела пад ЈАТ-овог авиона са висине од 10.160 метара без падобрана, изнад Српске Kаменице у тадашњој Чехословачкој. Титулу за Гинисов рекорд уручио јој је Пол Макартни. Суботички стронгмен Ервин Kатона држи чак три Гинисова рекорда: у најбржем преласку 20 метара са 300 килограма тегова, у превртању џиновске гуме, такође на 20 метара, и у најдужем задржавању аутомобила тешког једну тону на низбрдици. Био је и најјачи човек света 2011. године. Миодраг – Гидра Стојановић урадио је 29.449 трбушњака за 24 сата и тако је нашао своје место на страницама ове књиге. Золтан Гали је кувар који може да се похвали рекордом на највећу количину увијених сарми, чак 10.374 сарме, које су биле тешке 1.400 килограма.

И најбољи тенисер света Новак Ђоковић, обарајући рекорде на терену, доспео је у Гинисову књигу рекорда. Ово признање за нашег аса стигло је 2015. године, а разлог је најдуже финале у историји гренд слем турнира и пет освојених Аустралијан опена. Наиме, српски тенисер је Рафаела Надала 2012. године у финалу победио са 3:2 по сетовима, а тај меч трајао је пет сати и 53 минута.

Зависник од Гинисових рекорда
Ашрита Фурман је човек са највише Гинисових рекорда на свету. Од 1979. године до данас поставио је чак више од 700 рекорда, а успео је да одржи њих 200.

– Одмалена ме је фасцинирала Гинисова књига рекорда. Пошто нисам био атлетске грађе, мислио сам да никада нећу моћи да оборим неки рекорд. Али вежбао сам храбро, веровао у себе, путовао и постављао рекорде на свих седам континената и у више од 30 земаља – изјавио је једном приликом Фурман.

Иако многи за његове рекорде кажу да су бесмислени, то га не дотиче. Свет је чуо за њега због тога што је, између осталог, направио 55 чучњева за један минут, појео 22 главице белог лука за 60 секунди, а за исто време је исецкао 14 мајица и разбио 80 јаја. Неки његови рекорди се косе с лудошћу, па је тако устима угасио чак 47 пламенова из машине за варење у једној минути. После овога је више него јасно због чега су поједини рекорди овог Њујорчанина и даље необориви.

Текст: Биљана Стефановић
Извор: оригиналмагазин.цом

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here