Трамп 2017. тражио од Пентагона да убије Асада

Поделите:

Председник САД Доналд Трамп је 2017. године, узнемирен извештајима о наводном хемијском нападу у Сирији, у гневу затражио од Пентагона да уништи сиријског председника Башара ел Асада, али министар одбране Џејмс Матис није дозволио да се ова наредба изврши, наводи се у новој књизи америчког новинара Боба Вудворда „Страх“, преноси „Вашингтон пост“.

Према Вудвордовим информацијама, након што се упознао са догађајима у провинцији Идлиб, Трамп је назвао Матиса и грубо изјавио да жели да „заврши са диктатором“.

„Хајде да га… убијемо! Хајде да упаднемо. Хајде да побијемо све њих“, рекао је тада Трамп, тврди Вудворд.

Шеф Пентагона је уверио Трампа да ће се „побринути за то“, али је након разговора са председником Матис свом старијем помоћнику дао потпуно другачије наређење.

„Нећемо радити ништа од тога. Бићемо много одмеренији“, казао је Матис.

„Вашингтон пост“ прецизира да је нова књига америчког новинара заснована на „стотинама сати разговора са поузданим учесницима и сведоцима“ описаних догађаја. Међутим, Вудворд није откривао имена својих извора.

Сиријска опозиција је 4. априла саопштила да је 80 људи погинуло од хемијског напада у граду Хан Шејхун у провинцији Идлиб. Опозиција је за напад окривила сиријску војску. Са друге стране, званични Дамаск одбацио је све оптужбе рекавши да никада нису користили хемијско оружје, као и да је сво хемијско наоружање извезено из земље под контролом Организације за забрану хемијског оружја.

Сједињене Америчке Државе, иако нису показале доказе о кривици сиријске војске и нису слушале позив Русије за темељну истрагу, напале су сиријску војну базу Шајрат у ноћи 7. априла, одакле су, према тврдњама Вашингтона, сиријске трупе извеле хемијски напад. Према подацима Пентагона, у нападу је испаљено 59 ракета.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here