Трамп донео одлуку о западном Балкану, Додик и даље на црној листи

Поделите:

ВАШИНГТОН – Амерички председник Доналд Трамп донео је одлуку о западном Балкану, којом се продужавају ванредне мере које је пре 16 година донео бивши амерички председник Џорџ Буш, саопштила је данас Бела кућа.

Одлука, између осталог, обухвата и објаву такозване црне листе особа и организација које су под санкцијама САД због кршења Дејтонског мировног споразума и претње националној безбедности и интересима САД.

Од почетка ове године на листи се налази и лидер СНСД и РС-а Милорад Додик, пренела је Фена.

Трамп је први пут од преузимања дужности потписао неку извршну одлуку која се односи на западни Балкан и продужио је за још једну годину.

Буш је 26. јуна 2001. године донео извршну уредбу којом се проглашава да су угрожени интереси САД од појединаца и организација у БиХ, Македонији и на Косову.

Она предвиђа низ правних последица, укључујући блокаду имовине, забрану уласка у САД и финансијских трансакција за хашке оптуженике и око 150 особа и организација које се доводе у везу са оптуженицима за ратне злочине, терористичким организацијама или подривањем Дејтонског мировног споразума.

Вашингтон сматра да те особе угрожавају мир и процес стабилизације у региону, навела је Фена.

Претња која се огледа у поступцима особа које су укључене, помажу или финансирају екстремистичко насиље у Македонији и на другим местима на западном Балкану или у опструкцијама спровођења Дејтонског мировног споразума и резолуције УН на Косову није отклоњена, наведено је у одлуци коју је, након Буша и Барака Обаме, потписао и Трамп.

На основу те Бушове одредбе из 2001. године формирана је такозвана црна листа особа и организација, са којима је америчкој влади и компанијама забрањено да сарађују и којима се у САД блокирају имовина и новчане трансакције.

Листу, на коју се стављају особе које обухвата и ова одлука, као и друге сличног типа, објављује Канцеларија за контролу страних средстава (ОФАЦ), који делује у склопу америчког министарства финансија.

На раније објављеној листи су, између осталих, Радован Караџић, Биљана Плавшић, Соња Караџић-Јовичевић, Момчило Крајишник, Љиљана Зелен-Караџић и Александар Караџић.

Ту су, такође и Милован Бјелица, Љубомир Боровчанин, Стојан Жупљанин, Душко Сикирица, Милан Симић, Сенад Шахинпашић, Хасан Ченгић, Бакир Алиспахић, Љубо Ћесић, Валентин Ћорић, Саво Крунић, Зоран Петрић и Насер Кељменди.

(Танјуг)

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here