Трамп формирао комисију за осујећивање сајбер-напада на изборни систем САД

Поделите:

БИВШИ ОБАВЕШТАЈНИ ЗАМЕНИК ШЕФА ПЕНТАГОНА УПОРЕДИО „РУСКО МЕШАЊЕ“ СА 11. 09. 2001.

ДОНАЛД Трамп је указом формирао специјалну комисију која ће истражити могуће нерегуларности на минулим председничким изборима у САД.
Портпарол Беле куће, Шон Спајсер, објаснио је да је 45-ти председник веома забринут због опасности мешања у америчке изборе и да је зато предузео „мере срачунате на осујећивање таквих сајбер-напада“.
Према Трамповом указу, његов саветник за националну безбедност ће контролисати безбедност изборног система, као и других система који би могли да буду мета сајбер-напада.
Током јула би специјална комисија могла организовати саслушања у оквиру својих надлежности.
Независно од овог потеза шефа државе, бивши заменик министра одбране САД Мајкл Викерс, који је од 2011-те до 2015. био задужен за војну шпијунажу, оценио је да је „руско мешање“ у изборе упоредиво нападом на куле-близнакиње Светског трговинског центра у Њујорку: „Напад на наш изборни систем је са политичке тачке гледишта еквивалентан 11. септембру 2001-ве. То је ужасно, ужасно озбиљно“.

У наставку је додатно упозорио: „Руси ће, с обзиром на успех који су постигли, сигурно вратити. А не видим податке који би сведочили да је са наше стране на то био неки одговор“.
Амерички председник је потез са формирањем комисије повукао у тренуцима када је анкета компаније Harvard-Harris Poll показала показала да 64 одсто Американаца сматра да истрага поводом „руског мешања“ у изборе само штети њиховој земљи, а да 56 одсто очекује да се извршна власт и Конгрес САД позабаве економијом и „животним темама“.

Факти

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here