ТРАМП: Huawei је опасност, али ће послужити у преговорима са Kином

Поделите:

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да би Huawei  могао бити део трговинског споразума између САД и Kине, упркос томе што је недавно ту телекомуникацијску компанију прогласио “врло опасном”, јавља ББЦ.

Трговински рат између САД и Kине последњих недеља ескалирао је међусобним повећањем царина. Доналд Трамп је убрзо потом потписао одредбу којом је Huawei ставио на црну листу америчке владе.

“ Huawei представља опасност”, рекао је Трамп на конференцији за новинаре.

Ипак, амерички председник није искључио могућност да Huawei  буде део трговинског споразума с Пекингом.

“Kада бисмо постигли споразум, могао бих да замислим да Huawei  буде неки део тог договора“, рекао је.

Амерички председник пре неколико дана је потписао одредбу којом се индиректно забрањује продаја опреме компаније Huawei  у САД и, што је још важније, забрана је уследила и за набављање делова ове компаније од америчких добављача.Према саопштењу из Беле куће, Трампова уредба има за циљ “да заштити Америку од страних противника који активно и све више стварају и искоришћавају рањивости у информацијској и комуникацијско-технолошкој инфраструктури и услугама”. Њом се министру трговине даје моћ да “забрани трансакције које представљају неприхватљив ризик националној безбедности”.

Huawei  се тако нашао на црној листи америчког Министарства трговине, а америчке компаније које са њим сарађују од сада морају тражити посебну лиценцу ако желе наставити са продајом својих производа тој кинеској компанији.

Експрес

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here