“Трамп је идеални кандидат за црногорско држављанство”

Поделите:

Још једна реакција на Трампову изјаву о Црногорцима долази од књижевника Балше Брковића

Црногорци су снажни. Црногорци су агресивни… И честитам, у Трећем свјетском рату смо…

Да ово каже Дел Тротер у некој епизоди ‘Мућки’ – момци из Пекама су снажни, момци из Пекама су агресивни… – можда би ствар и прошла, али, када ово чујете од најмоћнијег човека на свету морате осетити нелагоду или благу језу. Чије год се име налазило на почетку исказа – није ствар у Црногорцима, ми смо овде само колатерална штета једне инфантилне свести која се игра високе политике и дечје наивно глуми државника од формата. И то сасвим неуспешно. Антологијски неуспешно”, пише књижевник Балша Брковић у колумни за подгоричке Вијести, поводом поменуте изјаве Доналда Трампа која је Црну Гору на један сместила у центар светских дешавања.

“У нормалној политици – овакав исказ, ова врста дедукције била би разлог за блам или класичну бруку, али, данас није време нормалне политике. Ни глобално, ни локално… То је проблем. Ово је доба кад све пролази. Kад је све могуће. А ништа се не помера.

Али се зато за Црну Гору ових дана чуло на свим светским медијским адресама – тако да се можда испостави да ће Трамп неке паре да уложи у црногорски туризам, па овако прави бесплатну рекламу, ваљаће, вероватно ни тај импичмент није далеко, живеће се и после функције, а ја бих оваквог дилетанта и незналицу сасвим лако замислио као идеалног кандидата за црногорско држављанство. Он би се, овакав какав је, савршено уклопио”, пише Брковић.

Он наводи да су атрибути које је приписао Црногорцима („снажни“, „агресивни“) заправо речи којима највише воли да описује самога себе.

“Сећате се како објашњава свој ‘успех’ код жена… Овај исказ је, заправо, и утолико језивије, аутопортрет, осликан посредством Црне Горе, која је овде само као илустрација за нешто далеко, полуапстрактно, неважно… Зато онај закључак са Трећим светским ратом није наиван. Егоман увек говори о себи. На концу, за разлику од Црне Горе, он би Трећи светски рат и могао изазвати…

Само пар дана након што га је Путин сурово надиграо, и то не толико својом заслугом – довољно је било да се сретне са дилетантом да све буде јасно и да се овај погуби као не баш виспрени основац.

Замислите колико би тај састанак изгледао другачије да је са друге стране била Хилари. Разлика између та два политичка учинка представља мјеру потонућа Америке под Трампом”, пише Брковић.

Брковић, међутим, додаје и да ће то годити Црногорцима.

“То је остатак оног старог рефлекса из доба егзотизма (време атрактивних клишеа), кад је било важно само да име звечи… Kад немате ништа стварно, не производите ништа што је најбоље на свету, немате универзитет европског ранга, онда вам једино остаје да потегнете – ко нас је све помињао. И где. Дрхтећи од наше снаге и лудила – како би то могло бити у класичној племенској интерпретацији”, пише Брковић.

 

nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here