Трамп каже да је Борис “Британски Трамп”

British Foreign Secretary Boris Johnson (L) and US President Donald Trump greet before a meeting on United Nations Reform at UN headquarters in New York on September 18, 2017. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
Поделите:

Трамп је изјавио на самиту конзервативних ученика тинеџера о Борису Џонсону:

“Заиста права особа ће сада постати премијер Велике Британије – Борис Џонсон. Добар је. Чврст је и паметан. Тамо га зову Британски Трамп. Воле ме тамо. И људи кажу даје то добро, да је то оно што желе. То је оно што им је потребно. Он ће завршити тај посао (Брегзит). Борис је добар, урадиће добар посао”

Такође је изјавио да ће Најџел Фериџ добро сарађивати Борисом Џонсоном, и да ће заједно урадити сјајне ствари.

Политички узор Бориса Џонсона је Винстон Черчил, који је последњег дана у кабинету, на месту премијера, 1955, затворио седницу речима: “само чувајте односе са Америком”. Борис Џонсон је ово много пута цитирао и може се очекивати да ће се чврсто држати последњег Черчиловог савета нацији. Европске интергације ће уступити место чвршћем атлантском савезу, који се обично означава као специјални односи (Special Relationship). Овај термин је постао популаран након говора Винстона Черчила 1946.

Трамп је заинтересован за развој, могло би се рећи и обнављање ових односа, али је питање да ли ће цена коју ће Британија за то морати да плати бити превисока. У сваком случају Борис Џонсон ће бити спреман на много тога да би унапредио односе са Трампом и Америком.

 

 

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here