Трамп окренуо леђа целом свету!

Поделите:

Амерички председник Доналд Трамп данас је донео шокантну одлуку о повлачењу своје земље из Париског климатског споразума потписаног 2015. године, који је за циљ имао смањење утицаја глобалног загревања, јавља “Аџиос”.
Овај портал позива се на два извора који тврде да имају сазнања из прве руке о овом потезу. Трампову шокантну одлуку прво ће елаборирати Америчка агенција за заштиту животне средине (ЕПА), тачније њен тренутни председавајући администратор Скот Пруит, и затим одлучити хоће ли верификовати председникову уредбу, преноси британски “Телеграф”.

Уколико одлуче да усвоје Трампову одлуку, процес повлачења трајаће три године.

Трамп је на прошлонедељном састанку на самиту НАТО у Бриселу рекао да му “треба још времена да размисли о обнови климатског споразума”, због чега га није подржао, као што су то урадиле остале чланице Алијансе.

Уколико ова одлука буде потврђена, биће то наставак демонтаже наслеђа Барака Обаме, који је најзаслужнији што су САД потписале споразум од круцијалне важности за очување животне средине и планете.
Од старта био против

Доналд Трамп је још током кампање истицао да је против Париског споразума, а то је поновио и у априлу ове године, рекавши да је у питању “једнострани договор који не доноси бенефите Америци”. Трамп је истакао да би потпуно поштовање климатског споразума смањило БДП Сједињених Држава за 2,5 трилиона долара у наредној декади.

– Тај споразум захтева затварање фабрика широм земље. Људи ће изгубити посао. То је неприхватљиво – рекао је тада Трамп.

Гутереш: Морамо бити уједињени

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је јуче да је “апсолутно неопходно” да Париски климатски споразум буде примењен.

У свом првом значајнијем говору посвећеном климатским променама, Гутереш је казао да свет мора испунити обавезе из споразума “са појачаном амбицијом”.Гутереш није директно поменуо Трампово колебање, али је казао “да, ако било која влада сумња у глобалну вољу и потребу за овим споразумом, онда је то разлог више да се сви остали уједине још јаче и остану на том курсу”.

Шта је Париски климатски споразум?

Париски споразум о климатским променама (франц. Аццорд де Парис) је климатски споразум потписан на 21. заседању Конференције странака (ЦОП 21) Оквирне конвенције Уједињених народа о промени климе (УНФЦЦЦ) у Паризу 2015. године.

Споразум је постигнут 12. децембра 2015. године, а ступио је на снагу 4. октобра 2016. године након ратификације Европске уније. До децембра 2016. године споразум су потписале 194 државе чланице УНФЦЦЦ-а, а њих 118 су га ратификовале.
Главни циљ споразума јесте ограничавање раста глобалне температуре на мање од 2 степена Целзијуа у односу на прединдустријски период, осигуравање снабдевања храном у угроженим деловима света, али и ојачавање капацитета држава да се боре с последицама климатских промена, развој нових „зелених“ технологија и помагање слабијим, економски мање развијеним чланицама у остварењу својих националних планова о смањењу емисија. Такође се наводи да је циљ до краја 21. стољећа у потпуности анулирати емисију штетних гасова.

Једине две државе које нису потписале споразум су Сирија и Никарагва.

Блиц

Поделите:

1 коментар

  1. не постоји научна потврда глобалног отопљавања. Све се врти око Рокфелера и Ал Гора и њиховог пореза на глупост, који би требало да плаћа цео свет.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here