Трамп понудио помиловање Асанжу у замјену за извор

Поделите:

Амерички предсједник Доналд Трамп понудио је оснивачу „Викиликса“ Џулијану Асанжу помиловање уколико открије извор хакерског упада у електронску пошту Националног комитета Демократске странке прије одржавања предсједничких избора 2016. године, речено је данас пред судом у Лондону.

Асанжов адвокат Џенифер Робинсон рекла је да је присуствовала састанку на којем су бивши представник Републиканске странке Дејна Рохрабахер и Чарлс Џонсон, који је близак Трамповој предизборној кампањи, изнијели понуду 2017. године.

Робинсонова је изјавила да је Асанжу речено да је Трамп одобрио састанак и да ће се Рохрабахер касније срести са предсједником ради разговора о реаговању на предложени договор.

Према њеним ријечима, договор је Асанжу представљен као рјешење којим сви добијају и који ће му омогућити да настави са својим животом, а да ће заузврат и Трамп имати политичку корист.

Током предизборне кампање 2016. године „Викиликс“ је објавио низ порука електронске поште Националног комитета Демократске странке које су нанијеле штету тадашњем кандидату Хилари Клинтон.

Америчке обавјештајне службе изразиле су увјерење да је за хакерски упад одговорна Русија у склопу напора да утиче на изборе.

Русија негира оптужбе и Трамп је одбацио оптужбе о било каквој сарадњи са Москвом.

Асанж покушава се пред судом у Лондону избори да не буде испоручен у САД, гдје се суочава са оптужбама за удруживање ради хакерских упада у државне рачунаре и кршење Закона о шпијунажи због објављивања повјерљиве дипломатске преписке 2010. и 2011. године.

РТРС, СРНА
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here