“Трамп постаје усамљена фигура светске политике”

Поделите:

Амерички председник Доналд Трамп је, током своје друге посете Европи, показао да је у раскораку са традиционалним савезницима у својој жељи да им стави до знања да неортодоксне стратегије према ривалским силама, Русији и Кини, могу да дају резултате, оцењује АФП.

“Са његовом идеолошком бескомпромисношћу и дипломатским неуспехом у спровођењу ‘победничке’ реторике, друга Трампова посета изван САД довела је принцип ‘Америка на првом месту’ у опасност да постане ‘усамљена Америка'”, упозорава француска агенција.

Нервозан смех и погледи које су размењивали немачка канцеларка Ангела Меркел и канадски премијер Џастин Тридо на самиту Г20 у Хамбургу, наводи Франс прес, знак су да још нису сигурни како да схвате овог жустрог 71-годишњака.

“На састанку је стечен утисак да је председник САД, лидер такозване ‘неопходне земље’, променио ставове, остављајући све остале да се с муком коригују у складу са тим”, истиче АФП.

Агенција у том контексту подсећа да се, у заједничком саопштењу, 19 светских лидера изјаснило за борбу против климатских промена, док је једино Трамп био – против.

Истовремено, мучни су Трампови покушаји да “ресетује” односе са глобалним ривалима, па тако, кад је реч о Северној Кореји, изгледа да он није превео вишенедељни јавни притисак и гневне твитове о Кини у смислен дипломатски напредак, што се видело у његовом разговору с кинеским председником Си Ђинпингом, оцењује се у анализи.

АФП примећује и да се, током историјског састанка с руским председником Владимиром Путином на маргинама самита Г20 у Хамбургу, председник САД сагласио да мешање Русије у америчке изборе 2016. остави иза себе, што је, оцењује агенција, велики уступак Москви.

“Ипак, то није донело много опипљивих користи изван споразума о примирју за јужну Сирију. Званичници се надају да та мера, која ступа на снагу данас, може да заустави крврополиће и отвори врата ширем излазу из шестогодишњег грађанског рата – али таква примирја су почињала и пропадала већ много пута до сада”, закључује француска агенција.

Танјуг

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here