Трамп продужио санкције Србима јер су претња по САД на Балкану

Поделите:

Амерички председник Доналд Трумп прoдужио је санкције везане за Балкан и “због активности у региону”, а које и даље представљају “необичну и изузетну опасност по националну безбедност и спољну политику Сједињених Држава”, наводи се у саопштењу.

Председник Доналд Трамп издао је извршни налог за продужење санкција везаних за Балкан како би се супроставио тренутној претњи по америчку националну безбедност, наводи се у саопштењу Беле куће.

“Акције особа које прете миру и међународним напорима на стабилизацији западног Балкана, укључујући акте екстремистичког насиља и опструкционистичке активности и даље представљају необичну и изузетну претњу по националну безбедност и спољну политику Сједињених Држава”, рекао је Трамп.

Трампова наредба продужује за још годину дана санкције које је 26. јуна 2001. године изрекао бивши председник Џорџ Буш.
Буш је изрекао санкције као одговор на “напоре да се спречи имплементација Дејтонског мировног споразума” у државној заједници Републике Српске и Федерације БиХ, као и Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација о Косову.

С друге стране, апсурдно је да Доналд Трамп продужује санкције због наводног спечавања имплементације Резолуције 1244, јер је у највећој мери сречавају управо САД.

САД су прве одустале од спровођења Резолуције јер су прве признале самопроглашено Косово и терористичку организацију за “легитимну” власт у српској покрајини Косово и Метохија. Такође нису дозволиле повратак дела снага Војске Југославије, као и враћање прогнаног српског становништва…

На листи се налази однедавно и председник Републике Српске Милорад Додик, због оптужби да наводно угрожава импементацију Дејтонског мировног уговора.


Наредба се објављује у Федералном регистру, а потом ће бити прослеђена Конгресу САД.
Подсетимо се такође, управо су САД прве почеле са кршењем Споразума, те почеле насилно, путем НАТО снага да убијају цивиле, прете становништву и домаћим властима, смењују председнике, високе функционере, те доносе законе по својој вољи на територији државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ. Такође су насилно почеле да укидају овлаштења Републике Српске и преносе на ниво државне заједнице, мимо Дејтонског мировног споразума и његових одредби.

На основу Бушове одлуке формирана је “црна листа” особа и организација с којима је америчкој влади и компанијама забрањено сарађивати те којима се у САД-у блокирају имовина и новчане трансакције.

На листи се назали око стотину особа која је из године у годину допуњавана. На раније објављеној листи су, између осталих, Радован Караџић, Биљана Плавшић, Соња Караџић-Јовичевић, Момчило Крајишник, Љиљана Зелен-Караџић, Дарко Младић, Александар Караџић, Милован Бјелица, Љубомир Боровчанин, Стојан Жупљанин, Младен Жупљанин, Павле Жупљанин и многи други Срби…

Накнадно су на листу додавана имена, већином политичара и породица хашких оптуженика.

Восток

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here