Трамп се пожалио на Ким Џонга: Ја му желим бити пријатељ а он ме назива старкељом!

Поделите:

Доналд Трамп је у недјељу изјавио да “вјерује” америчким обавјештајним службама које оптужују Москву за уплетање у америчке предсједничке изборе, додајући ипак како вјерује да је Владимир Путин искрен када одбија те оптужбе. “Вјерујем нашим обавјештајним агенцијама”, рекао је амерички предсједник одговарајући на тисковној конференцији у Вијетнаму на упит о Путинову нијекању оптужаба.

“Мислим да вјерује како се ни он ни Русија нису мијешали у изборе”. Но “без обзира на то што ја мислим … ја сам уз наше агенције”, истакнуо је Трумп, преноси Јутарњи.хр.

Након сусрета с Владимиром Путином у суботу, у пригоди сусрета на врху азијско-пацифичких земаља (АПЕЦ) у Данангу, Трумп је дуго истицао да његов руски колега нијече оптужбе за уплитање Москве у америчку кампању, додајући како мисли да је Путин искрено увјерен у то. Но, неколико сати након његових изјава, ЦИА је потврдила своје оптужбе против Русије рекавши да се њезини ранији “закључци нису промијенили”.

Доналд Трумп је у поруци на Тwиттеру из Ханоија усто изразио задовољство напретком оствареним у вези са сјевернокорејским питањем најавивши да ће Kина пооштрити санкције Пјонгјангу. “Предсједник Xи је рекао да ће пооштрити санкције (Сјеверној Kореји)”, објавио је Трумп на Тwиттеру из Вијетнама, предзадње постаје свог азијског путовања које ће завршити на Филипинима, камо треба стићи у недјељу навечер.

Амерички предсједник је у Вијетнаму који има 90 милијуна становника и снажан господарски раст, разговарао о трговини, али не и о људским правима. У тој комунистичкој земљи с једном странком велики је број дисидената иза решетака.

Тијеком посјета Пекингу у четвртак амерички предсједник је позвао Xија Јинпинга да појача притисак на сјевернокорејски режим који је почетком рујна извео још један нуклеарни покус. “Kина може брзо и лако отклонити тај проблем”, изјавио је, у друштву кинеског колеге.

У другој поруци на Тwиттеру Трумп је изравно споменуо сјевернокорејског челника: “Зашто ме Kим Јонг-ун вријеђа називајући ме ‘старим’, а ја њега никад не бих назвао ‘малим дебељком’?” Па добро, толико му желим бити пријатељ, можда се то једном и догоди!”, написао је, реферирајући се на недавно Kимово приопћење, у којему је Трумпа назвао ‘ментално поремећеним старкељом’.

Сјеверна Kореја је у суботу критизирала његово путовање по Азији рекавши: “Безобзирни коментари старог луђака као што је Трумп никада нас неће застрашити нити ће зауставити наш напредак”. Трумп се у низу својих јутарњих твитова осврнуо и на Русију, критизирајући “злобнике и будале”, дан након разговора с Путином.

“Kад ће сви ти злобници и будале схватити да је добра ствар бити у добрим односима с Русијом а не лоша?”, написао је. “Они увијек политизирају, то је лоше за нашу земљу. Желим ријешити кризе у Сјеверној Kореји, Сирији, Украјини и тероризам, а Русија може пуно помоћи!”, додао је.

Након доласка у Ханој у суботу амерички предсједник, који у недјељу путује на Филипине, најмање је био активан на Тwиттеру од почетка азијске турнеје. У неђељу ујутро, прије заједничке тисковне конференције с вијетнамским предсједником, објавио је неколико порука на друштвеној мрежи у којима се осврће на важне теме којима се бавио задњих дана.

Поскок

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here