Трамп страши руске олигархе

Поделите:

Један број руских богаташа који су преселили део богатства на Запад сада страхује да им моћна америчка администрација не блокира рачуне и загорча живот. Ако је веровати властима у Вашингтону, они су “зачуђени” бројем богаташа из Русије који желе да сазнају да ли се налазе на “црном списку” особа и компанија који се сумњиче да су се обогатили јер су на неки начин сарађивали са Кремљом. Амерички Конгрес би нови руски “црни списак” требало да добије до 29. јануара ове године.

Тешко је безрезервно поверовати у тврдње које се шире из Вашингтона, да и високи руски чиновници интервенишу да им разни амерички експертски центри помогну да не буду на списку оних који би ускоро могли бити под санкцијама америчког Министарства финансија. Председник Русије Владимир Путин одавно је упозорио све високе чиновнике да затворе своје рачуне у западним банкама и врате новац у земљу, јер их тако нико не може плашити и уцењивати.

“Отац” приче о престрашеним богаташима и политичарима је сарадник Атлантског савета Данијел Фрид, који је од 2013. до 2017. био координатор санкционе политике америчке државне администрације. Њега је цитирала и америчка агенција Блумберг. Али у свим тим писанијама се не наводи нити једно име. У томе што Фрид не наводи имена такође има неке логике.Његове изјаве остављају утисак да је Путин окружен превртљивцима које само занима богатство. Мада, када би Фрид навео барем једно име, могао би да буде тужен.

Осим Данијела Фрида, саговорник руских медија на ту тему је и директор Евроазијског центра, румунски економиста Дину Патрицију, човек о чијем богатству распредају разне приче и многи страни “угледници”, и утисак је да им је задатак да направе што већу конфузију међу обичним народом у Русији.

Руски олигарх Усманов са Путином Фото Kremlin.ru

И док се још не зна ко ће све бити на списку, није тајна ко су главни писци анализе направљене за потребе америчког Конгреса. Крајем прошле године био је објављен текст на енглеском језику под називом “Кремаљски извештај – Како одредити кремаљску руководећу елиту и њене агенте”, који је написала четворочлана група у којој су Андерс Аслунд, старији научни саветник Атлантског савета, иначе шведски економиста, његов колега Данијел Фрид и два руска опозиционара Игор Иларионов и Андреј Пјонтковски.

Андерс Аслунд, који је Џефрију Саксу, саветнику руске владе за приватизацију од 1991. до 1994, помагао да направи економске реформе у Русији, које су се претвориле у невиђењу пљачку под називом приватизација, предлаже још жешће санкције под којима ће бити седам категорија људи.

ОПТУЖБЕ РЕПУБЛИКАНАЦА Минулих дана конкретна су била четворица сенатора републиканаца: бивши председнички кандидат Марко Рубио, Роџер Вокер, Кори Гарднер и Линден Грем. Они су писмом тражили да америчке власти предузму мере против блиских људи председника Путина. Ти сенатори сматрају да су у корупционе шеме умешани и генерални тужилац Русије Јуриј Чајка и милијардер Алишер Усманов. Усманову се као грех узима то да је наводно недавно поклонио вилу у Москви вредну 85 милиона долара фонду који је у директној вези с премијером Дмитријем Медведевом.

У првој ће бити велики бизнисмени који раде са Кремљом. У другој групи су блиски Путинови другови из Санкт Петербурга са списка који су својевремено направили сада покојни Борис Немцов и Владимир Милов. Трећа категорија су деца која су наследила богатство и руководеће функције. Четврта група су Путинови пријатељи који су се нашли на списку “панамског досијеа”. Пета категорија су бизнисмени који су се обогатили радећи са Кремљом и за које се сумња да у њиховим компанијама имају удео највиши руководиоци. У шестој су руководиоци компанија за које се сматра да су своје функције добиле захваљујући Кремљу и, на крају, у седмој категорији су компаније које припадају тим људима.

Аслунд тврди да се санкције неће односити на децу богаташа која живе у иностранству ако њихови родитељи не раде са Кремљом.

То што ће амерички Конгрес расправљати о “Путиновим богаташима” управо првих месеци ове године није нимало случајно. Као што је познато, 18. марта у Русији се одржавају председнички избори, па у Вашингтону вероватно рачунају на то да би изношење тог “црног списка”, уз бучну медијску кампању најмоћнијих западних агенција и ТВ компанија, могли да утичу на пад популарности садашњег руског председника и његовог окружења.

 

ЧИНОВНИЦИ ДА ВРАТЕ ДЕЦУ

Руски политиколог из Московског института међународних односа Валериј Соловеј каже да је Кремљ већ сугерисао чиновницима да врате у Русију своју децу која живе у иностранству. На бизнисмене се та директива не односи – они сами морају да одлуче.

Новости, Бранко Влаховић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here