Трамп тражи да се председнички избори у САД одложе док не прође пандемија

U.S. President Donald Trump rallies with supporters in Manchester, New Hampshire U.S. August 15, 2019. REUTERS/Jonathan Ernst
Поделите:

АМЕРИКА је имала стабилност и унутрашњу предвидљивост и зато што је деценијама имала и буџет и изборе – увек  у законом предвиђено време.

Последњих година се прво заљуљао буџет САД јер су га обе владајуће странке – Демократска и Републиканска – претвориле у поприште своје политичке борбе. Сада то постају и избори. Не само зато што први пут постаје реално да се на улицама америчких градова одлучује ко ће бити шеф државе.

Доналд Трамп је – зазирући да би (због епидемије) масовно гласање преко поште дало шрилику `дзбокој држави` да манипулацијама за победника новембарских избора прогласи Џоа Бајдена – предложио да буду одложени.

До сузбијања епидемије вируса корона. Сам је то овако образложио:

„Ако добијемо масовно гласање преко поште – имаћемо најнетачније и најфалсификованије изборе у нашој историји. То ће бити велико понижење за Сједињене Државе. Предлажем да одложимо изборе до тренутка када ће људи моћи да гласају како закон предвиђа. На својим бирачким местима и епидемиолошки безбедно“.

Амерички председнички избори заказани су за 3. новембар. Међутим, у земљи траје бурна дискусија о томе како их одржати у условима пандемије коронавируса.

Трумп је већ раније критиковао идеју гласања путем поште, јер се неће моћи избећи лажирање резултата.

Иначе, америчке власти сматрају да се ниво страног уплитања у америчке изборе 2020. смањио.

Ово је саопштио директор Агенције за безбедност кибернетичке инфраструктуре Кристофер Кребс.

„У поређењу са 2016. годином, сада не видимо онакав ниво координисане и упорне сајбер активности од стране противника“, рекао је Кребс у Брукингс институту.

 

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here