Трамп забранио да се Бела кућа на било који начин огласи поводом Мекејнове смрти

Поделите:

 

АМЕРИЧКИ сенатор Џон Мекејн, који је преминуо у суботу, затражио је у свом политичком тестаменту да му на сахрани говоре бивши амерички председници Барак Обама и Џорџ Буш-Млађи, али и нагласио да не жели присуство актуелног председника САД Доналда Трампа.

У Вашингтону је, ето, чак и смрт политичка ствар.

Сенатор из Аризоне је и за живота говорио да су Трампово понашање и популистички стил супротан основним вредностима САД и светској улози коју та земља треба да има.

Трамп је само написао твит поводом Мекејнове смрти.

Док су чланови његове најближе породице величали Мекејнов карактер и заслуге, он то није учинио. Асуздржана је била и Бела кућа

The Washington Post је објавио да је управо Трамп забранио да Бела кућа изда саопштење у којем се хвали Мекејнова каријера у Сенату и у војној служби.

Лист наводи да су „сарадници председничког апарата“ били предложили да се официјелним саопштењем да „висока оцена животу и хероизму сенатора Мекејна“. Прецизира да су за то били и шеф апарата Беле куће Џон Кели и њена портпаролка Сара Сандерс. Да су чак предлагали да се Мекејн назове „херојем Сједињених Држава“.

Наводно је у овом смислу похвални текст за Мекејна био Трампу предложен док је још сенатор-републиканац био жив. Председник САД је, међутим, био неумољив. Саопштио им је да ће се огласити само он и то – преко Твитера.

А на тај начин је само изразио саучешће мекејновој породици. Без оцењивања његове политичке каријере и заслуга.

По традицији, Бела кућа се оглашава поводом смрти истакнутих Американаца.

Мекејн је до краја свог живота сматрао да Трамп представља историјску аномалију.

Вероватно Трампу није опростио што је у једном разговору рекао да га не сматра америчким херојом јер је као војни пилот био оборен и провео пет година у вијетнамском заробљеништву.

The Washington Post тврди да се Трамп у последње време веома негативно односио према Мекејну. Наводно је својим помоћницима говорио да му сенатор није пријатељ, да га је „издао“ и да у Сенату САД минира „напоре администрације“.

Поводом Мекејнове смрти заставе САД над Белом кућом биле су ипак `на пола копља`.

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here