ТРАМПОВ ТРОЈАНСKИ KОЊ У СРЦУ ЕВРОПЕ

Поделите:

Бенон, човек који је прво створио доктрину Америке па довео Трампа на власт, сад планира да запаљиву енергију бренда позитивног национализма посеје по Старом континенту

Они ме не желе на овом месту. Ја сам први председник САД који је изазвао Kину на пољу трговине. И добијамо тај рат. Добијамо га на свим нивоима. Жалосно је што смо утврдили да Kина покушава да се меша у предстојеће изборе у новембру радећи против моје администрације – рекао је Доналд Трамп на седници Савета безбедности Уједињених нација.

За то време Стив Бенон, човек кога сматрају првим стратегом Трампове политичке каријере, путује по Европи проповедајући трампизам попут једнолично обучених проповедника култа Јеховиних сведока, који углавном путују у пару. Бенон путује сам са бројном пратњом, одседа у луксузним хотелима, даје интервјуе и говори о томе како глобална елита терорише обичне људе, како европске нације треба да узму судбину у своје руке и одлуке доносе изван гломазног европског бирократског апарата… Музика за многе уши. Нуди чак и помоћ, он лично и његова НВО која се зове Покрет, и чије је седиште, иронично, у Бриселу.

Kаже, дају помоћ у истраживања, анализе података и креирања кампања за националистичке партије у Европи. Бенон, човек који је створио доктрину Америке прво и довео Трампа на власт, сад планира да запаљиву енергију бренда позитивног национализма посеје по Старом континенту. Верује да Трампова успешна прича треба да буде модел свима од Јапана до Египта. Он искрено верује да је феномен глобалан.

– Отворени смо за сарадњу. Ми смо популистичка, националистичка НВО и ми делујемо глобално – каже он.

Опоненти кажу да му ништа друго није преостало него да крене на светску турнеју попут неког оцвалог рок бенда након што је 2017. године прво истеран из медија у којем је радио да би потом изгубио моћну финансијску подршку милијардера Мерсера. Разлог је била књига „Бес и ватра“ у којој је Банон изразито негативно портретисан. Данас је у центру његовог деловања Покрет, организација коју је формирао белгијски десничарски политичар Мишел Модрикамен и којем се званично Бенон летос придружио. Идеја му је, каже, да пружи европским десничарима амерички ноу-хау у истраживањима, стратегији, кампањи и пре свега у преношењу знања и концепта „ратне собе“ као одговора на нападе.

Досад, политичари у Европи нису показивали претерано интересовање према његовим идејама. Званичници ЕУ су га дочекали на нож. Овде може да дође као туриста, порука је Брисела. Овакав став је образложен Баноновом нереалношћу. Према њима, амерички стратег пренаглашава улогу и снагу деснице у Европи. С друге стране, сматрају га и лошим трансмитером Трампових порука наглашавајући да амерички председник ужива огромну непопуларност у Европи.

Ипак, има места у Европи где се са пажњом прати шта ради бивши Трампов саветник. Будимпешта на пример, Банон је за Орбана рекао да је он прави државник који ставља Мађарску на прво место. Истински патриота и родољуб који не преза да се успротиви погубној имиграционој политици. Осећања и симпатије су обострани.

Виктор Орбан се сматра правим представником нове десничарске европске политичке струје. Иако га сународници доживљавају као панонску верзију Доналда, Брисел све чешће улази у вербалне колизије са мађарским лидером. Ни он њима не остаје дужан. Тако је поново критиковао имиграциону политику ЕУ, са аргументацијом да Унија нема намеру да заустави миграцију већ да је контролише. Он је такву тенденцију, осим што је сматра погрешном, одмах окарактерисао као противну мађарским националним интересима.

Да ли у овим његовим речима има директних савета Стива Банона, није потврђено, али да њима провејава његов дух, то је очито. Друго место где је радо виђен гост је Рим. Загрижени католик, Стив Банон није само добродошао у Ватикану, већ и у круговима у којима се крећу високи званичници италијанске владе, која је сачињена у чудесном коалиционом жару подстакнутом управо антиимиграционим тенденцијама.

Влада левичара и екстремне деснице чији је један од главних протагониста министар унутрашњих послова Матео Салвини, који је уједно и један од ватрених обожаватеља Банона и његовог Покрета. Ни овај не штеди похвале вице верса, називајући Салвинија италијанским Трампом. Велике наде полаже Банон у његово деловање у Италији.

Рачуница му је врло проста, уколико на примеру Италије покаже да овакве „неприродне“ коалиције левичара и екстремне деснице могу бити благотворне у смислу заштите интереса средње класе и обичног радног човека, политика Брисела по питању имиграција постаће ствар прошлости, а нови амерички модел демократије глобални хит.

Експрес

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here