Trampove kompanije cvetaju sa lobistima i donatorima

Podelite:

Predsednik je odbio da prekine veze sa svojim hotelima, golf terenima i stanovima – podizanje sukoba interesa i zabrinutost zbog korupcije

Od Floride do Njujorka preko Škotske i mnogih drugih mesta, poslovno carstvo Donalda Trampa privuklo je sve veću klijentelu lobista, stranih vlada, velikih donatora i drugih Trampovih saveznika u potrazi za uslugama i pomoći da stvore stotine miliona dolara za njegov golf teren odmarališta, stanova i hotea. Trampova šira imovinska imperija širom SAD-a i inostranstva takođe zabrinjava kritičare koji kažu da predsednik koristi svoju kancelariju za finansijsku korist.

Tokom prve dve godine njegovog predsedničkog mandata, Trampovi prihodi od njegovog velikog posla sa nekretninama, koje vode njegova dva najstarija sina dok je on predsednik, iznosili su najmanje 886 miliona dolara, prema Trampovim godišnjim finansijskim obelodanjivanjima.

Trampova kontroverzna odluka da ne prekine veze sa svojim nekretninskim interesima u SAD-u i prekomorskim zemljama, ili stavi svoju imovinu u slepo poverenje kako bi ograničila sukobe interesa, izazvala je snažnu osudu od strane etičkih grupa, političkih analitičara i demokrata u Kongresu.

Finansijska mreža veza između predsednika i njegovih različitih poseda naglašena je svakovrsnim skupovima za prikupljanje sredstava, sastancima lobista i stranim boravcima na Trampovim nekretninama, izazivajući pravne i etičke pritužbe.

„Bez obzira da li prihvataju novac od političkih kandidata, lobista ili stranih vlada, predsednikovi poslovi se čine previše spremni da promovišu poruku da je predsedništvo na prodaju“, izjavio je u izjavi kongresmen Elijah Cummings, predsednik Odbora za nadzor i reformu Doma. Prema njegovim godišnjim finansijskim izveštajima, Trampove vrhunske nekretnine koje su ostvarile prihode učinile su lepo domaćinima za prikupljanje sredstava, sastancima lobista i stranim delegacijama.

https://www.theguardian.com/us-news/2019/jul/19/donald-trump-businesses-hotels-conflict-of-interest

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here