Трампови противници тврде да ће се новембарски избори претворити у хаос и нереде великих размера

Поделите:

АМЕРИЧКИ либерални медији већ су прешли са алузија на застрашивања. А и на наметање идеје да ће Устав САД поводом новембарских избора ипак морати да се крши. Зарад победе „снага светлости“, наравно.

The Washington Post управо је објавио чланак са резултатима наводних симулација различитих сценарија исхода избора. Те симулације су направљене на Универзитету Џорџтаун.

Сви сценарији су довели до катастрофалних последица: насиља, уставне кризе и пуно крви. Сви осим једног.

Ни кризу ни крв не би тобоже изазвала једино Баједнова „нокаутирајућа победа“.

У том случају би, тврди се, смена на врху САД протекла релативно глатко.

А у свим другим случајевима било би проблема …

Резултате симулација на страницама WP представила је професорка из Џорџтауна Роза Брукс. Она је и суоснивач истраживачког центра Transition Integrity Project („Пројекат интегритета транзиције“).

Тај центар је основан 2019. године, непосредно пред почетак изборне кампање. У њему су се нашли многи функционери обе главне америчке политичке партије, али су сви – Трампови противници.

Зато су сва његова досадашња истраживања усредсређена на једно – како да одузети власт Трампу и не дозволити да више икада неко сличан уђе у Белу кућу.

Један од закључака центра гласи: кршење закона ради уклањања Трампа са власти представљало би манифестацију највишег легитимитета, јер би служило „интегритету транзиције“.

Роза Брукс

Управо на оваквим играријама Transition Integrity Project се и заснивају закључци специјалиста Џорџтауна.

У поигравањима тог `труста мозгова`разматрани су различити сценарији – од потпуно реалних (почев од сукоба на улицама америчких градова) до потпуно апсурдних (3. новембра ујутро Бела кућа најављује Бајденову хоспитализацију због срчаног удара).

Брукс је признала да прогнозе центра не морају нужно бити остварене. Ипак је објавила: задатак је конгресмена, градоначелника, гувернера и генерала да обезбеде да Трамп тихо оде! А да све то не заврши пред судовима.

Генерално, ово је позив да се унапред одлучи о свему „на фини начин“.

Штавише, свако могуће насиље након 3. новембра Џорџтаун унапред недвосмислено приписује Трампу и конзервативцима који га подржавају.

Ако противничка страна не призна Бајденову разорну победу – биће рата, а ако је тако  Бајденова разорна победа мора се већ сада најављивати.

Амерички десничарски медији су на ово већ одреаговали. Примера ради, Breitbart је објавио коментар једног од својих кључних уредника са овим речима:

„Ако Трамп победи, мобилизовано лево крило – а можете бити сигурни да укључује и медије попут Washington Post – објавиће нам рат. И мени и теби. Не политички рат већ прави рат“.

Са оваквим наставком: „Не, ово није никаква вежба. Ово је директна претња. Схватите ову претњу озбиљно. Спремите се. Спремите се пре него што буде касно за спремање“.

Ево, ово су својеврсне опаске са линије фронта.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here