Трећина студената планира да оде из земље по дипломирању и сви у томе имају подршку родитеља

Поделите:

Министарка задужена за демографију и популациону политику каже да је то један од резултата истраживања “Миграције студената” у којем је учествовало 11.000 студената са државних и приватних факултета из Србије

Трећина студената планира да након завршеног факулета оде из Србије, а 90 одсто за то има и подршку родитеља, изјавила је Славица Ђукић Дејановић.

Министарка задужена за демографију и популациону политику каже да је то један од резултата истраживања “Миграције студената”, које ће данас бити званично представљено на конференцији за медије, а у којем је учествовало 11.000 студената са државних и приватних факултета из Србије, пренео је Б92.

“Најбитнији податак је да једна трећина студената планира да чим заврши студије оде из земље и то је поражавајући податак. Од оних који планирају да оду, 90 одсто њих има подршку родитеља, а 70 одсто већ има или блиског сродника или пријатеља, који је негде у иностранству и који би могао да им помогне”, истакла је Ђукић Дејановић.

Међу разлозима зашто желе да напусте земљу, министарка наводи да најчешће наводе да желе да раде у својој стурци, пристојно зараде, имају кров над главом и обезбеде своју егзистенцију.

“Њихова жеља је да раде у својој струци и да буду плаћени као у Немачкој или Америци”, нагласила је Ђукић Дејановић.

ИТ стручњаци и медицинари су најчешћи профили који се школују у Србији, а своје знање желе да уновче у иностранству. Истраживање је показало и да медицинари најчешће наводе Немачку као земљу у којој би могли да раде, док 11 одсто студената ИТ – ја жели да иде у Америку.

“По учесталости где желе да се запосле то су Швајцарска, Аустрија и Норвешка. То су земље где наши образовани људи иду”, подвукла је Ђукић Дејановић.

Министарка упозорава да ће, ако се тако настави, у наредним деценијама демографски профил Србије у културолошком, економском, популационом, интелектуалном смислу, бити још сиромашнији.

“Због тога демографија и популациона политика јесу брига Владе Србије, а сматрам и да са мигрантима мора много организованије да се ради, јер неће сви успети да оду преко, већ ће део њих остати овде”, истакла је Ђукић Дејановић.

Међутим, министарка је нагласила да је позитивна страна истраживања што је 50 одсто студената рекло да не би отишли из земље ако би им држава обезбедила “кредит за стан, за научно-истраживачки рад, бољи статус, бољу могућност запослења”.

Kао одговор на резултате истраживања, министарка види у уписној потлици, која подразумева да се школовање подудара са потребама српског тржишта.

 

недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here