ТРИ ГОДИНЕ ОД ПАДА ВОЈНОГ ХЕЛИКОПТЕРА; и даље нико није крив за смрт седам особа

Поделите:

Београд — На данашњи дан пре три године у близини Београда срушио се транспортни хеликоптер Ми-17 Војске Србије. У тој несрећи је погинуло седам људи.

Хеликоптер се срушио 13. марта, нешто пре поноћи, у ширем рејону аеродрома „Никола Тесла“ у Сурчину, на повратку из Рашке, одакле је превозио животно угрожену бебу из Новог Пазара.

У летелици су погинули пилот мајор Омер Мехић, пилот капетан Милован Ђукарић, заставник Небојша Трајић, механичар летач Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић, анестезиолог Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић.

У јавности се водила расправа о томе због чега је хеликоптер, упркос сложеним метеоролошким условима, покушао слетање на београдски цивилни аеродром а не на војни аеродром у Батајници или хелидром код Војномедицинске академије на Бањици, као и ко је одлучио да се лети за Београд а не за Крагујевац, Ниш или Краљево.

Петнаест месеци након пада Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је да неће бити покренут кривични поступак против особа које су учествовале у припреми и извршењу задатка.

Како је Тужилаштво навело, Комисија за основно испитивање удеса и Комисија за испитивање ванредног догађаја нису утврдиле да је то дело изведено из нехата или са умишљајем.

У предистражном поступку установљено је и да је у ланцу командовања било пропуста, али да они немају кривично-правну тежину, већ евентуално дисциплинску.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here