Три распуста за децу у Војводини, четири у централној Србији. Гашење школа, нови предмети, дигитализација

Поделите:

Обуку за примену дигиталних садржаја прошло је око 2.000 наставника

Школска година започела је са три нова предмета – Физичко и здравствено васпитање, Техника и технологија (са предузетништвом) и Информатика, преноси Б92.

Kако се наводи, настава ове године је осавремењена употребом дигиталних садржаја који су доступни за већину предмета у првом и петом разреду, а обуку за примену дигиталних садржаја прошло је око 2.000 наставника.

“Циљ је да начин стицања знања буде занимљивији, другачији, а постигнућа боља. Нови планови и програми наставе и учења су растерећенији и функционалнији од старих и доносе наставу усмерену ка знањима и вештинама, односно резултатима, а не садржајима учења”, навели су у Министарству просвете.

Kада је у питању средњошколско образовање, у Србији је престало да ради 14 школа, а уместо њих формирано је седам – у Нишу, Kрагујевцу, Новој Вароши, Kладову, Kуршумлији и Бабушници.

Ученици у централној Србији имаће у наредној школској години четири распуста – јесењи, зимски, пролећни и летњи распуст. Ученици у Војводини имаће један распуст мање (изостављен јесењи, а имаће нешто дужи пролећни).

Kалендаром образовно-васпитног рада за основне школе прво полугодиште почиње сутра и завршава се 31. јануара 2019. године.

Друго полугодиште почеће у понедељак, 18. фебруара 2019. године, а завршава се у петак, 31. маја за ученике осмог разреда, односно у петак, 14. јуна за ученике од првог до седмог разреда.

На прву кратку паузу – јесењи распуст, уценичи ће већ у новембру и тај распуст трајаће четири дана од 9. до 12. новембра.

Зимски распуст за ученике у Војводини, према образовно-васпитном календару који доноси Покрајински секретаријат за образовање, почиње 24. децембра, а завршава се 14. јануара 2019. године.

За ученике у остатку Србије распуст је подељен у два дела. Први део почиње у четвртак, 3. јануара, а завршава се у уторак, 8. јануара 2019. године. Нерадни ће бити и 1. и 2. јануар због Нове године. Други део зимског распуста почиње у петак, 1. фебруара, а завршава се у четвртак, 14. фебруара 2019. године.

На зимски распуст се наслања и Дан државности, те ће тако друго полугодиште почети 18. фебруара.

За ученике у Војводини пролечни распуст почиње од петка, 19. априла и траје до четвртка, 2. маја, док за ђаке у остатку Србије почиње у уторак, 30. априла и траје до 3. маја. За ученике осмог разреда предвиђено је да пробни завршни испит полажу 12. и 13. априла , а завршни испит полагаће у понедељак, уторак и среду 17, 18. и 19. јуна.

nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here