ТРИБИНА Никола Чанак: Људи не знају ништа о свом животу али о туђем све знају!

Поделите:

У оквиру циклуса: „Ја, прво лице множине“, у среду, 4. октобра 2017. године, са почетком у 18 часова, у Клубу „Трибина младих“  одржано je  предавање проф. др Николе Чанка – доктора Ника, под називом „СРЕЋА – САН СВАКОГ НОРМАЛНОГ ЧОВЕКА“.

 

 

Уз напомену да његова најновија књига, чији је коаутор његова супруга, носи наслов „Опасно је знати“,др Чанак је објаснио да је ,генерално гледано, постало опасно знати, јер већина људи када нешто зна ,то не примени, а живот је врло примењена ствар, пракса а не теорија.

Предавач је указао на још једно сазнање које гласи – када је ученик спреман, појави се учитељ.Факат, имамо пуно учитеља, али нема ко да их слуша и следи.С друге стране, пуно је и оних који нису свесни да је учење у животу трајни процес који никада не завршава и да што смо старији ,требамо све интензивније учити.

– Прича о срећи је индивидуални доживљај,равнотежа коју носимо изнутра.Потребна је храброст да се буде срећан и да се живи у благостању.То благостање, пошто живимо  у свету материјалних богатстава која се данас подразумевају као  мерило нечије вредности, није најважније.Не,то је само један од стубова на којима почива квалитет живота и та храброст да се живи срећан јесте окретање себи када  кажемо „ко не ваља себи, не ваља ни другима“.Са друге стране је варијанта да  се ухвати равнотежа и да се уочи шта је то што се може односити на свих седам аспеката живота – набројао је др Чанак.

Предавач је приметио да ми често кокетирамо са страним изразима,као штос у „велнес“, „имиџ“ и слично, и запитао :“Да ли знате српску реч за „имиџ“?

– Српска реч за имиџ је „приличност“.Године 1846. у једном чланку се из описа теме видело да се говори о томе да ли нешто приличи или неприличи.Тако је  за „веленс“ наша реч „добро стање“, „благостање“ али не у бицепсима,него у осећањима да си неко и нешто, да си по неком свом кодексу у причи самоиспуњења – објаснио је предавач.

Успех ,по др Чанку, је животна равнотежа кроз лични напредак,када смо препознати као аутентична личност и друштвени циљеви .Предавач је изнео и детаљ из своје праксе у раду са многим људима.Већина њих, на питање :“У каквом емотином и материјалном амбијенту ћеш живети за годину или за пет година ?“, нема уопште представу о томе, али зато знају много више о туђим животима.

– Значи, успех је управо у уравнотежености.Првенствено морамо имати сидриште или угаони камен.На жалост, већина људи се тиме не бави, 24 часа живе сами са собом али се не баве тиме ко су и шта си, шта желе да буду, шта их весели, од чега бежим, али зато се баве виртуелним животима других.Темељ живота носи се из куће, из породице – поручио је др Чанак на крају трибине.

Поделите:

2 Коментари

 1. Ово је амерички материјалистички приступ: бити СРЕЋАН уз физичка помагала. Мислим да смо ту све пробали и апсолвирали, видим да се човечанство све више окреће духовним вредностима. Православље рецимо не нуди СРЕЋУ – већ живот у заједници и за њу, живот у Богу. Понуда среће већ је ђавоски посао.

  • Бити задовољан животом, по Богу, то значи бити смирен,
   што је крајњи циљ хришћанског живота.
   А срећа је тренутно стање, са тежњом навише или наниже,
   што води у крајност, у оба случаја.
   Од превише ”среће” лако се ”побесни”, а од премало ”среће”
   још лакше се ”подивља”, у односу на себе и своју околину.
   Вековно искуство нашег народа говори:
   ”У добру се не понеси и у злу се не поништи!”

   Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here