ТРИБИНА ШАБАЧКОГ ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА: Храна је лек, а лек је храна

Поделите:

Недавно је поводом светског Дана хране Шабачки еколошки покрет је одржао јавну трибину на тему: Правилна исхрана.

Др  Загорка  Стефановић

Отварајући трибину председник Извршног одбора шабачког еколошког покрета, адвокат Трифун Дробњак је указао на значај овог датума, који је утврђен још 1997 год.од стране ФАО-светске организације за исхрану и пољопривреду, која је је специјализована агенција Уједињених нација .Она је уочила проблем исхране као глобални проблем,где на једној страни скоро милијарда људи  недовољно се храни, што изазива здравствене проблеме, а преко милион годишње умире од глади, а на другој страни, милиони људи у развијени земљама имају здравствене проблеме због вишка ухрањености или неправилне исхране. Нажалост, то није мимишло ни нас, где свакодневно срећемо омладину или скоро децу, са тежином већом од тежине просечног  човека средњих година тј. око 70 кг.

Уводно излагање је поднела  доктор Снежана Панић, специјалиста хигијене и субспецијалиста  исхране људи, из Завода за јавно здравље у Шапцу. Она је истакла,да правилна исхрана подразумева избалансирани унос масти, протеина, угљених хидрата, минерала и витамина.           Све ове намирнице играју значајну улогу у нашем организму. Посебно треба, да одређене намирнице које садрже више одређених витамина, више користити. Пошто једна намирница не може да садржи све витамине, због тога је нужно да разноврсност употребе намирница. Ако једемо разноврно намирнице, онда нам скоро неће требати додатно уношење витамина-суплемената, јер се они користе више за време болести,или после прележане теже болести.

Најбољи су витамини из природних намирница, Да би се они очували, потребно је јести што више намирница у свежем стању, јер витамин и“страдају“ на температури преко 40 ст. Физичка активност, или шетња су значајни јер спречавају гомилање масти. Унос одређене количине  воде се подразумева. Често смо немарни према свом телу, препуштамо се уживању, не мислећи на последице, ако је то изузетак, може да прође без последица, а ако је правило, проблеми настају. Још је Хипокрит говорио: Храна је лек, а лек је храна, истакла је између осталог госпођа Панић.

Посебан  допринос трибини је дала и члан покрета   доктор Зага Стефановић је говорила о неким својим дугогодишњим искуствима са употребом витамина, пре свега витамина Б који су неке проблеми решавали што  други класични медикаменти то нису.

Припремила : Славица Јовановић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here