Тројица Нишлија су покренули фирму из стана, а сада су је продали за 165 МИЛИОНА ЕВРА

Поделите:

Српско-америчка фирма Фраме коју су пре шест година покренули тројица Нишлија, продата је за чак 165 милиона долара америчкој софтверској cloud компанији Nutanix. То је и највећа јавно позната аквизиција за један стартап из Србије.

Kупац, фирма Nutanix је софтверска cloud computing компанија основана 2009. године чија вредност износи вртоглавих девет милијарди долара.

Kолико је продаја фирме која постоји само шест година за чак 165 милиона евра велики успех показује поређење са инвестицијама ове величине у нашој земљи. Наиме, почетком 2016. Делта сити у Београду је продат за 127,7 милиона евра.

Чак ни поједине банке продате у Србији, нису вределе колико овај бизнис. А да не поредимо ову инвестицију са продајом велелепних зграда у центру Београда јер су постигнуте купопродајне цене мање за чак 20 пута од вредности фирме Фраме. Тако је власник Индустрије меса “Матијевић” Петар Матијевић крајем 2016. купио пословну зграду “Југоекспорта” на Тргу Републике, у центру Београда, за 7,3 милиона евра, а након улагања још око четири милиона евра тај објекат ће постати хотел.

За неколико месеци до глобалног тржишта

А причу о компанији Фраме покренули су тројица Нишлија крајем 2012. године. Тада још нека врста сервиса, први пут је представљен јавности половином 2013. Тада још увек стартап по именом “Mainframe2” почетком 2015. је ребрендиран у Фраме (Фра.ме). Власници су тада најавили нову фазу рада компаније, ширење корисничког круга на саме “consumere”, али и нова запошљавања у Србији.

Један од покретача компаније Никола Божиновић тада је рекао да тим неколико месеци радио на спремању производа за ширу корисничку базу. Више од 100.000 људи покренуло је своје апликације путем овог cloud сервиса, а међу клијентима су се ускоро нашле и познате Фортуне 30 компаније. Поента целе приче је у томе да крајњи корисници коришћењем овог револуционарног решења могу да централизују своје апликације и користе их на било ком рачунару, директно из browser-a.

Kада се оно што ради Фраме преведе на обичан језик, оно чиме се бави ова фирма постаје јасније. Наиме, било који рачунар може покренути неке од најзахтевенијих програма као што су Photoshop i AutoCad, а све што је потребно за то је само стабилна интернет веза.

Привукли пажњу и Mикрософта

У јуну 2015. Фраме наставља да се развија. Постали су главна вест јер су подигли “Series A” рунду инвестиције у висини од 10 милиона долара. То је била највећа појединачна инвестиција у један домаћи стартап, а само месец дана касније сервис је лансиран глобално, са дата центрима у Kалифорнији, Северној Вирџинији, Ирској, Немачкој, Јапану, Аустралији и Бразилу. Све ово значи да су брзине преноса података испод 50 милисекунди, пружајући корисницима још флуидније искуство приликом рада на захтевним програмима као што су Photoshop ili Autocad.

У мају 2017. Фраме је осигурао нових 16 милиона долара финансирања, док се међу инвеститорима налази и Microsoft Ventures – инвестициони огранак једне од највећих технолошких компанија данашњице. Средства су уложена у запошљавање софтверских инжењера, као и проширење продаје и маркетинга у Европи и Азији.

Већ у августу исте године, Фраме је објавио ново партнерство са компанијом ВМwаре које ће допринети лакшем покретању Windows апликација из цлоуд простора за кориснике нове  Workspace One App Expressдигиталне платформе. Након годину дана, стигла је вест да се Фраме продаје за чак 165 милиона евра.

blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here