Турци нудили Тијани Бошковић милионе да игра одбојку за њих, а ево шта им је она рекла

Поделите:

Једно је бити најбољи на свету. Нешто сасвим друго бити вођа такве генерације, девојка којој нуде “авионе и камионе” да игра за другу државу, а она остане верна Србији. Баш то је урадила Тијана Бошковић.

Наша женска одбојкашка репрезентација попела се на кров света, а део истински феноменалне генерације је и поменути коректор, која је проглашена за МВП шампионата планете у Јапану. Да ће једнога дана бити најбоља на свету, Бошковићева је слутила и 2014. године, када је била гост “Блица”. Тада је у занимљивом разговору открила многе детаље о својој каријери, као и тај да су јој Турци нудили баснословне суме новца да заигра за њихову државу.

Бошковићева је рођена у Требињу, а из Билеће је у Визуру стигла са 15 година.

– То је мали град у Херцеговини у коме за једну девојчицу није било избора јер је постојао само један спорт – одбојка. Старија сестра Дајана је прва почела да тренира, а ја тек касније на њен наговор. Мало по мало, стигла сам до првог тима у коме је Зоран Видаковић препознао мој таленат и тако је све почело. Сасвим случајно. Сада цео тај период заузима посебно место у мом срцу – испричала нам је Тијана.

Тада је стан делила са другарицама, играла је практично за храну, а у новом клубу је добила све, па и стипендију. Добила је, недуго затим, и огромну пажњу светске јавности, јер је почела да бриљира и на међународној сцени.

Турци су, наиме, понудили огромне количине новца да је приволе да игра за њихову земљу. Њена скромност и љубав према отаџбини су ипак дошли су до још већег изражаја.

– Те 2011. године моја породица и ја били смо гости у Истанбулу. Нудили су сестри и мени пасош, а Галатасарај уговор… Нису питали шта кошта. Али, да не буде забуне, није било шансе да прихватим. Иако је све то што су нудили изгледало као бајка, нити сам помишљала на то, нити би тата то поднео. Само Србија је долазила у обзир! Ево и дан данас ме зову другарице и бивше саиграчице Херцеговине, честитају, причају како су навијале, то је још једна потврда да нисам погрешила – са поносом је тада причала Тијана.

Са само 17 година заиграла је на Светском првенству, па јој је тај осећај, вероватно, променио свест о самој себи.

– Није ни мени било свеједно када је пред први меч са Турском селектор Терзић рекао да почењем од старта. А на клупи једна Јована Бракочевић, у Београду Сања Малагурски и Ана Бјелица. Чудан осећај, верујте. Међутим, како су минути пролазили, а потом и мечеви, потпуно сам се опустила. Велику улогу у том процесу одиграла је и моја цимерка, Стефана Вељковић, са којом сам пуно причала тих дана, али и родитељи, који су звали пре и после сваке утакмице.

За њу су већ тада причали да се таква одбојкашица рађа “једном у 200 година”. Честа су била поређења са Иваном Миљковићем.

– Прија када те неко пореди са ‘Иваном Грозним’, што бих крила, али и обавезује. Просто, видим себе на врху и не плашим се успеха, али врло добро знам и колико ме дуг пут чека. Још много тренинга, проливеног зноја и поена потребно је да би се винула у те висине и била број један – поручила је Бошковићева 2014. године за “Блиц”.

И ето… четири године касније, сцена због које је цео наш народ славио, с које год да је стране Дрине.

Могу Турци да нуде двапут више од прве суме. И авионе и камионе. Али, за девојку која је из Билеће стигла у Визуру, па се ту искристалисала у најбољу на свету – нема новца због ког би престала да игра за Србију. Уосталом, сада је њен вођа. И, сада је – најбоља одбојкашица светског првенства.

И то баш онако како је као клинка и видела себе – на крову света, у дресу Србије

 

Блиц

Поделите:

1 коментар

  1. То је лице наше младе генерације.
    Рад и зној воде на врх,
    Браво славни Бошковићи, сви сте пореклом од нашег великог Руђера.
    Клепетање и празни разговори уз разне врсте пинк пантера и сточних фарми разара друштво и веже будале за лежаљке.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here