Турска би да обавеже Грке да буду одушевљени новим претварањем Свете Софије у џамију

Поделите:

ГРЧКА није мирно прогутала „кнедлу“ поновног претварања цариградске Свете Софије у џамију.

Док су Реџеп Тајип Ердоган и његова свита својом молитвом скрнавили велику хришћански светињу – која је то била и пре него што је ислам уопште постојао – у свим грачким црквама звона су звонила као за умрлим.

То, наравно, није било све.

Државне заставе биле на пола копља.

Само им фале два Изетбеговића

У Атини и Солуну је дошло до масовних антитурских протеста.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис изјавио је да “оно што се данас дешава у Константинопољу није приказивање силе, већ напротив знак слабости“.

Мицотакис је притом оптужио Турску да “вређа баштину 21. века”.

У Солуну – пре паљења турске заставе

Негодовањем на претварање Аја Софије у џамију, Грчка је “још једном показала своје непријатељство према исламу и Турској”, изјавио је портпарол турског Министарства иностраних послова Хами Аксој.

Притом је оштро осудио паљење заставе Турске на протесту у Солуну и оптужио грчку владу и парламент да подстичу “непријатељске изјаве и наступе”.

Протест у Атини

Називао је Грке “размаженом децом Европе” и оценио оценио да „никада нису могли да прихвате да се клањамо у Аја Софији, а сада су и полудели”.

Црква Свете Софије је саграђена 537. године, дакле – више од седам деценија пре појаве ислама, а у џамију претворена 1453, одмах пошто су трупе султана Мехмеда Освајача заузеле, разориле и опљачкале Константинопољ.

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here