Турска Европској унији: Имамо лек за вас

Поделите:

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је лидере ЕУ да пристану на улазак Турске у ЕУ. Према његовим речима, то ће излечити хроничне проблеме међународне организације.

„Без Турске Европу очекује изолација, очај, немири. Турској није потребна ЕУ, Европи је потреба Турска. Континент је захваћен ксенофобијом, ултрадесница је постала тако јака да их узимају у коалицију. Европу која је преступила преко својих принципа очекује жалосна будућност“, изјавио је турски лидер.

Турска је предала молбу за улазак у ЕУ 1987. године. Ипак, преговори који су почели 2005. године су ушли у ћорсокак. У Турској то објашњавају нежељом да прихвате муслиманску државу у ЕУ.

Напетост између Турске и Европе је значајно порасла након гушења војног пуча и Ердогановог репресивног режима. Припрема за увођење смртне казне је такође недопустива за ЕУ.

У септембру је током предизборне кампање немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила да Турској нема места у ЕУ. То је тачка мишљења коју дели све више европских политичара.

 

Спутник

Поделите:

1 коментар

  1. Svakako da bi Turska sa svojih 80 miliona stanovnika imala sa Nemačkom glavnu reč u toj EU zajednici i bila bi izvesni “remetilački” faktor u mnogo čemu, i to imaju na umu ostale članice EU!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here