Turska “nema problema sa kupovinom” S-400, a hoće da nabavi i S-500

Podelite:

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da Ankara nema nikakvih problema sa kupovinom protivvazdušnih raketnih sistema S-400 „Trijumf” od Moskve.

„Nikakvih problema nema kada se radi o S-400. U prvoj fazi zajednička proizvodnja nije predviđena. Nadamo se da će ona početi u drugoj fazi”, izjavio je turski lider za televiziju Haber Türk.

Erdogan je dodao da ne planira da prekine pregovore o kupovini. „Mi smo sa Putinom razgovarali i o S-500”, rekao je turski predsednik.

On je tako demantovao izjavu ministra spoljnih poslova Turske Mevluta Čavušogluao tome da bi Turska mogla da odustane od nabavke S-400, ako ne bude postignut dogovor o zajedničkoj proizvodnji ovih sistema sa Rusijom.

Protivvazdušni raketni sistem S-500 zasad nije u sastavu naoružanja ruske vojske i njegovi tehnički parametri spadaju u poverljive informacije. Što se tiče S-400, sporazum o isporukama Turskoj potpisan je posle nekoliko meseci pregovora. O parametrima sporazuma Erdogan je razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Ankari krajem septembra.

Protivvazdušni raketni sistem S-400 „Trijumf” (prema klasifikaciji NATO-a SA-21 Growler) proizvodi ruski koncern „Almaz-Antej”. Sistem je namenjen za visoko efikasnu zaštitu od napada avijacije, strateških, krstarećih, taktičkih i operativno-taktičkih balističkih raketa, kao i balističkih raketa srednjeg dometa u uslovima vatrenog i elektronskog sukoba. Sistem može da se primenjuje noću i danju u svim fizičko-geografskim i vremensko-klimatskim uslovima i uz snažan radio-elektronski otpor.

S-400 je u sastavu ruske vojske od 2007. godine. Trenutno ovi sistemi obezbeđuju i odbranu ruske vojne baze Hmejmim u Siriji.

Svako, pa i delimično kopiranje materijala Russia Beyond bez pismene dozvole i linka na originalni tekst objavljen na veb-sajtu Russia Beyond tretira se kao grubo kršenje zakona o autorskim pravima Ruske Federacije. Russia Beyond i medijski holding RT zadržavaju pravo reagovanja na slične protivpravne radnje i pokretanja sudskog postupka.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here