Турска упозорава на курдски референдум, могућ грађански рат

Поделите:

Намере руководства ирачких Курда да одрже референдум о независности могао би да доведе до грађанског рата, изјавио је данас турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Ово је најјаче упозорење које је Анкара упутила пред референдум, који је заказан за 25. септембар, навела је агенција АФП.

“У тој земљи (Ираку), која је прошла кроз многе проблеме, референдум о независности може да погорша ситуацију. Не дај Боже, могао би и да доведе до грађанског рата”, рекао је Чавушоглу

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је у јуну оштро критиковао најављени референдум, називајћи га “грешком и претњом” по територијални интегритет Ирака.

“Основни разлог нашег противљења овом референдуму је важност очувања територијалног и политичког интегритета Ирака”, изјавио је портпарол Ердогана, Ибрахим Клин, демантујући да постоје било какве лоше намере према Курдима.

У Турској живи приличан број Курда, а према неким проценама они чине око четвртине укупног броја становника, који износи нешто мање од 80 милиона.

САД су затражиле од ирачких Курда да одложе референдум о незавности свог аутономног курдског региона.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон упутио је недавно тај захтев током телефонског разговора са председником регионалне владе ирачког Курдистана Масудом Барзанијем.

Стејт департмент САД у јуну је изразио забринтост да ће референдум скренути пажњу са “ургентнијих приоритета” као што је пораз екстремиста Исламске државе.

САД и друге западне државе забринуте су да би то гласање могло да се претвори у још једно регионално жариште.

Турска, Иран и Сирија, који заједно са Ираком имају велики број курдских становника, противе се независном Курдистану.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here