ТУРСКЕ АРХИВЕ О ОСМАНСКОЈ ОКУПАЦИЈИ СРБИЈЕ: Три века владало право, па два века зулумћари

Поделите:

Стручњаци Архива Србије из отвореног Архива Османског царства у Истанбулу преузели 14. 893 странице; Срби били закупци солана, скела и рудника, служили у војсци и морнарици

ПРВЕ асоцијације на живот Срба у Османском царству су исламизација становништва, зулуми и устанци. Улазак наших истраживача у турске архиве помало је начео неке предрасуде, па и ону да је српски народ 500 година живео тешко под турском влашћу. Тек рашчитана документа сведоче да је Београд био транзитни центар, а да је велики број Срба служио у османској војсци. Османска држава била је толерантна према свим грађанима.

То потврђује и ферман султана Сулејмана, законодавца из 1560, којим спречава злоупотребе при сакупљању пореза у Смедеревском санџаку. У ферману се наводи да се сваки починилац има казнити, чак и ако је то санџак-бег! Ипак, у националној свести, казују историчари, остало је сећање на посрнулу и ослабљену османску државу из 18. и 19. века. Најновија документа, међутим, потврђују да је у 15, 16. и делу 17. века она била снажно устројена, а владар заштитник свих њених становника, без обзира на верску или националну припадност!

– Та документа су скоро једини непосредни извори за познавање унутрашњих прилика под којима су живели Срби и други балкански народи у доба османске власти на Балкану – каже оријенталиста и архивиста Ениса Аломеровић, која ради на обради докумената у Архиву Србије. – Разноврстан корпус докумената из османског периода резултат је великог административног и војног апарата турске империје, који је био добро организован.

Кao што је већ познато, др Мирослав Перишић, директор Архива Србије и Угор Унал, генерални директор Дирекције државних архива Турске, крајем 2015. потписали су протокол о сарадњи. У истанбулском архиву, међу десетинама милиона докумената, налази се и више стотина хиљада страница значајних за историју српског народа. После потписивања отпочело је истраживање у Османском архиву у Истанбулу, на тему “Срби у документима турских архива у периоду од 1450. до 1700”, а као резултат 14.893 копије страница докумената у дигиталној форми пронашле су своје место и код нас.

– Преузете копије докумената османске државне администрације, путем којих се одвијала службена кореспонденција на свим нивоима државне управе, у највећем делу се састоје од дефтера, затим докумената који су издавани на највишем државном нивоу – фермана, разних хукмова и берата – говори Ениса Аломеровић. – Из такозваних Јоклама дефтера из 15, 16. и 17. века може се закључити да су у османској војсци важно место имали хришћански војници.

Један од докумената , Бајракли џамија у старом Београду

Из богатих извора може се видети да су Срби били закупци државних прихода од солана, скела, пиринчаних поља и рудника. На наведене податке указује дефтер главне канцеларије за закуп скела и солана у Нишу из 1694. године.

– Војна снага Османског царства није била садржана само у копненој војсци, већ и у морнарици – објашњава Аломеровићева. – Поред морнарице постојала је и речна флотила на великим рекама, нарочито на Дунаву. У дунавској флотили служили су хришћански мартолоси као посебан војни ред који је од 15. до 18. века био обавезан да иде у војску. У замену за службу, имали су нешто повољнији статус од осталог становништва.

Разни су извештаји из којих се види да су дунавску флотилу, почетком 17. века, чинили различити бродови – шајка, фрегата, калите бродови, као и разни отворени бродови који су се, према неким документима чували у Београдској тврђави. Међу документима је и телхис (саопштење) великог везира о одређивању такса чуварима бродова у београдском зимском скровишту.

– Из грађе се види да се од старешина узимала такса за бродски превоз и да је Београд био стратешки центар из којег се роба даље разносила по многим крајевима Европе – каже Ениса Аломеровић.

Ениса Аломеровић,Фото П. Митић

Постојање моста у Београду, којим се вршио извоз робе, потврђује документ из 1526. о поправци у којој је учествовао Заим Али Ћелебија. Међу посадом београдске тврђаве постојали су коњаници који су као мустахфази (чувари тврђаве) уживали тимарске приходе уместо плата и о томе сведоче бројни документи.

– Сачувана документа говоре и о функционисању османског система – каже Аломеровићева. – Пронашла сам документа која говоре о праву жена, из којих се види да је османска држава штитила удовице, без обзира на веру и националност. Обрачун прихода од руде бакра у близини Пећи може се видети у документу из 1569, који је написао београдски кадија. Занимљиви су и документи из 1691. о обнови капије на Смедеревској тврђави.

СРПСКИ У ТУРСКОМ

– ВЕКОВИ под османском влашћу на Балкану данас су свакако део заједничке историје – наглашава Ениса Аломеровић. – Занимљиво је да Срби кувану кафу зову турска, што је погрешно. Познато је да Турци много више пију чај, него кафу. Као што постоје турцизми у српском језику, тако исто постоје српске речи које су ушле у званични турски односно османски језик. Оне се могу видети у званичним актима, катастарским пописима становништва – дефтерима. То су речи старац, сиромах, војник, јунак…

Новости

Поделите:

7 Коментари

 1. O toj “zaštiti” i “ravnopravnosti” Turaka i “raje” (svakako) treba imati rezerve, ili nema smisla ni govoriti. Neka gospođa iz Beograda iz (nekog) udruženja srbsko-turskog prijateljstva? u Istanbulu pomenula Turčinu “naticanje na kolac” navodno, Turčin se trgao na to i rekao da su Srbi bili okrutni jer su “Srbi naticali Turke na kolac” i gospođa “ostala bez teksta”! “Valjda je obratno bilo” uspela je da primeti! “Ne”! odgovorio je Turčin “Srbi su bili ti koji su nabijali Turke na kolac, ne Turci”! Turci su bili fini!

 2. ko ne zna Rumunski knez Vlad Tepeš iz Transilvanije poznatiji kao grof Drakula je imao običaj da za veće praznike Duhove,Vaskrs,Božić oko dvorca nabije na kolac po nekoliko hiljada rumuna…..
  onako iz zabave čisto da se razonodi i zaplaši narod u Rumuniji kako je on veliki mangup,despot,pantokrator…..
  tako da su turci bili male bebe u odnosu na domaće vampire i dvorske lude koje su pomagale despotiju..
  turci nikad nisu osvojili Transilvaniju jer su se plašili za svoje ljude,janjičare,kadije i begove……
  jer kad budala Vlad Tepeš svoj narod nabija na ražanj kao ćevapčiće šta bi tek uradio od turaka kad bi ih uhvatio??
  znali su oni dobro da je na Balkanu najveća koncentracija budala,kretena i idiota u Evropi po kvadratnom metru pa su bili veoma oprezni i uzdržani kad su uvodili svoj teritorijalno upravni aparat ovde..

 3. Tako da raja nije imala mnogo izbora…..
  ili da bude nabijena na kolac od Drakulini kmetova ili da se pokloni begu i plaća porez,desetak,danak i džebanu..
  dok du glavonje,despoti,knezovi,župani,baroni,grofovi mogle da biraju……
  čas se zalete po selima i gradovima pobiju malo svojeg naroda čas se zalete sa konjicom u turske buljuke nabiju na kolac nešto turaka….
  od raje pokradu meso i hranu a od turaka zlato i srebro i ima se može se…..
  njima je bilo lepo u tom smrdljivom srednjem veku.

 4. dok je po Evropi uveliko cvetala renesansa i kultirni preporod na Balkanu je sirotinja raja kmečala nabijena na ražanj od sopstveni despota……
  time su lokalne velmože dokazovale svoju prevlast nad turcima i uspevalo im je da odglume velike vladare i borce za slobodu…..
  ali naravno ispod plašta počasni povelja i ukrasni gramata stajao je strašan teror nad onima koji su pokušavali da priznaju vrhovnu vlast sultana iz Carigrada..
  svi koji su i malo poklonili glavu begovima i kadijama bili su surovo kažnjeni nabijanjem na kolac…..
  između dva zla koje ih je snašlo raja se pokušavala spasti promenom vere i na taj način očuvati biološki opstanak od napada vampira…..
  ali čak ni takva praksa nije bila garant bezbednog života jer su velikoposednici i župani osobito voleli da terorišu prebege u muslimansku veru i sa posebnim zadovoljstvom da se iživljavaju na njihovim porodicama.

  • Vorkosign kaze : “svi koji su i malo poklonili glavu begovima i kadijama bili su surovo kažnjeni nabijanjem na kolac…..”

   Vorkosign, gresis !
   Svi koji su promenili veru i bili verni sultanu, bili su nagradjivani i zasticeni.

   Kao pod Josipom Brozom : ko se uclanio u partiju, ko je iskazao svoju podobnost, bio je nagradjen.

   Kao pod Vucicem : Mnogi se uclanjuju u pariju SNS da bi dobili neku privilegiju, a pre svega, posao u drzavnoj sluzbi.

   • Vrabac možda nisi primetio,moj komentar se odnosi na vreme vladavine Vlad Tepeša poznatijeg kao grof Drakula……
    za vreme njegove vladavine Transilvanijom ni jedan turčin nije smeo da proviri na Karpate…..
    on čim nanjuši preko svoji doušnika i kmetova da je neki rumun prešao na islam odmah iste noći ga Tepeševi sluge uhvate i sa celom porodicom nabiju na kolac i posade ispred kuće da plaši turke i ostele koji su imali u planu da se poturče…..
    stotine hiljada rumuna je tako likvidirao i na kraju su turci digli ruke od Transilvanije kad su videli da se radi o opičenom fanatiku…..
    i danas ima ludaka možda i veći nego ovaj Vlad ali nemaju nikakvu vlast da bi svoj fanatizam podgrevali verskim dogmama…..
    onda su se jeretici izdajnici vere tretirali kao žovotinje koje je svako mogao da ubije iz zabave ili razonode čak je jedno vreme Tepeš organizovao javne hajke kao lovci kad krenu u lov na medveda…..
    Tepeševi kmetovi dođu u Temišvar objave sa bubnjarima otvaranje lova i krenu po okolnim selima da hvataju žene i muškarce koje su seljani cinkarili da su išli kod hodže na hadžiluk da ih upiše u tefter….
    nije tad bilo slobode veroispovesti zagarantovane ustavom zato se takve države i zovu despotovine jer vladari despotski vladaju svojim podanicima…..

 5. Hvala Milostivom! Godinama umislio da nam spasa nema, a ono ima: evo ga u turskim arhivama! Samo ga treba primjeniti! Prvi korak: islamizacija; drugi korak: islamizacija; treci korak: islamizacija- tri puta radi iskorjenjivanja
  Trojstva. A kakvi smo i gdje nas dotjerase proces preobrazbe bio bi jednokratan- samo rijec Vodje i stvar zavrsena. Sta su neke jel. milic, basare… spram tako narucene- pogodan trenutak, dolazak Erdogana, ni kriv, ni dyzan, a s pravom vidi nas kao RAJU, MASU I, s pravom, gadi se- gornje “paskvile”! Udarnija je od svega do sada.; od svih klackalica o demitologizaciji! Koji tanani nacin svodjenja svakoga na nivo gadjenja spram Hajduk Veljka, spram Sindjelica, spram Jankovic Stojana, Starca Vujadina, spram… Covjek zavidi onima ciji preci preobrazbu obavise U STARTU;
  zazire od sebe, kao, na nesrecu, srbina, a tome jos i pravoslavca. Pun POGODAK! ZBOGOM NJEGOSU, ZBOGOM KARADJORDJE, ZBOGOM MILOSE, ZBOGOM e p i k o i k o s o v o r a v n o …, svi ste zlo sijali i pjevajuci isto slavili. Onaj sto stvori 1918 Kraljevinu misljah: ludak, bolesnik… Ma, kakvi, pametan, samo ga budale tresnuse, a sve se davno moglo obaviti, a ne cekati devedeset godina…. Prevrcite ARHIVE: turske, njemacke…, neimajte nikakav kriticki odnos spram arhivske gradje i- uspjeli ste! Narocito u
  “intetnet eri” gdje puzevi postase misaoniji i od tih arhivara; uostalom, Svabo nas rijesi muke, unisti i odnese a r h i v u, pa oko jednokratnosti tako zeljene preobrazbe ni tu nemamo prepreke…

  Kad mlidijah umrijeti!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here