Турски ђубретари сакупљали бачене књиге и направили себи библиотеку

Поделите:

Градска чистоћа у Анкари има своју библиотеку, а све књиге су покупили радници тог предузећа из контејнера широм града.

Требало је да заврше на отпаду, а ми смо им поклонили нови живот – каже Емирали Уртекин, управник библиотеке.

Идеја се родила док је с колегама размишљао о томе шта би могли да раде поред редовног посла. Тако су основали и музичку групу, чији чланови свирају на кантама за смеће баченим у старо гвожђе.

Читање је добро за мозак и наводи вас на нове идеје – каже двадесетогодишњи Ерај Јилмаз, који читаоцима издаје књиге. Данас библиотека има 4.700 књига, а још 1.500 чекају своје место на полици.

Пројекат су покренули пре седам месеци, а књиге су подељене по секторима: од љубавних романа, преко дечјих књига, па све до привредних саветника. У почетку су библиотеку користили само радници градске чистоће округа Џанкаја (њих 700), али сада је отворена за све и ради 24 сата дневно.

У недавно реновираној фабричкој згради налазе се библиотека, кафетерија и берберница, па је постала омиљено место за одмор радника градске чистоће. За време паузе овде могу да читају, попију чај, или играју шах. Све књиге се изнајмљују бесплатно, најдуже на две недеље.

– Многи долазе да виде библиотеку и дају нам добровољне прилоге – каже управник библиотеке Уртекин.

Неки им чак шаљу књиге поштом из других градова.

У плану је и покретна библиотека, с којом ће сваких 15 дана посећивати школе. Јавио им се велики број деце, чије школе немају бибилиотеку, или је избор књига мали.

Веома смо задовољни. Пројекат нам је дао нов идентитет – каже Уртекин.

 

Бука

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here