Турски председник на потерници! Ево ко га оптужује и зашто

Поделите:

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужен је у Шведској за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине. Тужбу је подигло петоро шведских посланика због, како је наведено, улоге турског председника у крвавом сукобу између турских снага и курдских милитаната 2015. године.
Ово је прва тужба против председника Турске подигнута у Шведској. Поред Ердогана, пресудом је обухваћено и још неколико турских званичника и министара, међу којима и премијер Бинали Јилдирим.

– Свако ко намерно уништи, делимично или потпуно, неку етничку заједницу или нацију, крив је за геноцид – стоји у тужби.

Сада је на државном тужиоцу да одлучи да ли ће покренути истрагу по оптужби или не. Уколико то уради, Шведска би могла да изда налог за Ердоганово хапшење.
Посланик Аника Лилеметс изјавила је да подносиоци тужбе од суда траже да се Ердоган казни његових злочина против човечности и геноцида. Њен колега из Партије зелених, Карл Шлитер, изјавио је да се нада да ће и друге европске земље размотритри сличне тужбе.

– Ако Ердоган буде спречен да се утиче на европске земље онако како жели, надам се да ће то утицати на његову политику – рекао је Шлитер.

У Шведској је 2014. донет закон којим су државним судовима дата овлашћења у свим случајевима против човечности без обзира где се злочин догодио.
У марту ове године, канцеларија за људска права УН објавила је извештај у коме се наводи да су у периоду од јула 2015. године до децембра 2016. године на југоистоку Турске почињена масовна уништавања, убиства и бројна друга кршења људских права. Оружни сукоб Курда и турске војске траје од 1984. године.
Процењује се да је од почетка сукоба до данас погинуло више од 40.000 људи. Курди захтевају аутономију, док Ердоганова власт сматра курдску Радничку партију (ПКК) терористичком организацијом.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here