Тужба против НАТО због Србије до краја године!?

Поделите:

Нишки адвокат Срђан Алексић, који ће предводити међународни тим за писање тужбе против 19 земаља чланица НАТО-а које су 1999. године бомбардовале Србију, изјавио је да се нада да ће тужба бити поднесена до краја године.

Он каже да ће тужба на којој се ради последњих годину дана бити поткрепљена истраживањима стручњака из различитих области – медицине, права, физике и хемије.

Алексић истиче да је на југу Србије највећи број оболелих од канцера због чега је и први припремни састанак за припрему тужбе против 19 земаља чланица НАТО-а које су 1999. године бомбардовале Србију одржан вечерас у Нишу, додавши да ће овакви скупови бити одржани у Врању и Лесковцу.

“Ми треба да обезбедимо, пре свега, одговарајуће доказе, да укључимо људе из медицине, права, физике, хемије. У Нишу имамо Факултет заштите на раду који се бави заштитом животне средине, а НАТО бомбардовањем 1999. године нам је загађена животна средина, рекао је Алексић.

Да ли нас убија уранијум из НАТО бомби?
Он је оценио да је тужба основана и да се узрочно-последичним везама између бомбардовања и оболевања од канцера и других болести баве и комисије у другим земљама.

Он каже да би био срећан када би се у рад овог савета укључили и људи из Републике Српске, те да је чак и планирао да посети Бањалуку, Пале и друга места у Српској које је НАТО бомбардовао како би разговарали о доказима и остварили сарадњу.

rts bombardovanje

Алексић је навео да би крајем маја или почетком јуна у Нишу требало да буде организована међународна конференција на коју ће бити позвани еминентни стручњаци из Европе и света који се баве овом тематиком, адвокати и комплетна научна јавност како би пружили подршку овом савету.

Он истиче да ће за савет бити корисно и то што је Истражна комисија италијанског парламента пре два дана закључила да постоји јасна веза између излагања осиромашеном уранијуму и оболевања италијанских војника на Косову и Метохији, БиХ, Ираку и Авганистану.

Алексић је подсетио да је италијански парламент формирао експертску комисију која је истраживала утицај осиромашеног уранијума на њихове војнике и НАТО бомбардовања.

generalštab, obnova generalštaba, beograd, kneza miloša, zgrada generalštaba, bombardovanje

“Дошли су до сазнања да постоји узрочно последична веза између бомбардовања и оболевања од канцера и других тешких болести, што и ми тврдимо”, рекао је Алексић.

Зашто никада нећу заборавити НАТО бомбардовање
Он истиче да је то “ветар у леђа” и подстрек раду овог савета чији је циљ да грађани Србије који су оболели од канцера због НАТО бомбардовања буду адекванто лечени и да добију материјалну и нематеријалну одштету.

Вечерашњем скупу у Нишу присуствовао је већи број грађана.

Аутор: МОНДО

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here