Тужилаштво тражи да Тачи, Весељи, Краснићи и Сељими остану у притвору

Поделите:

Специјализовано тужилаштво Косова са седиштем у Хагу сматра да Хашим Тачи и тројица чланова Главног штаба ОВК треба да остану у притвору јер постоји реална опасност од утицаја и застрашивања сведока. Поред тога, сматра тужилаштво, постоји ризик да мобилишу своје присталице и ометају поступак пред Специјализованим већима Косова (суд за злочине ОВК).

“У овим околностима, бар док се не саслушају сведоци и не обезбеде докази, притвор је неопходан”, наводи се у захтеву тужилаштва за њихово притварање који је објављен у проширеној, али и даље редигованој верзији, на 22 стране.

Tужилаштво се противи пуштању Гуцатија из притвора

Специјализовано тужилаштво успротивило се захтеву бранилаца Хиснија Гуцатија да му се укине притвор и затражило од жалбеног већа да одбаци њихову жалбу на првостепено решење којим је судија за претходни поступак 27. октобра одбио захтев за његово хитно пуштање на слободу уз јемство.

У одговору на жалбу одбране, који је данас објављен, тужилаштво је навело да жалбено веће треба да жалбу одбаци по кратком поступку, јер не садржи аргументе који би показали било какву грешку већ донетој одлуци.

“И даље постоји ризик да ће Гуцати ометати напредак поступка и починити нова кривична дела”, навело је тужилаштво.

Гуцатију је притвор одређен због опасности да би могао да побегне, да би морао да омета предстојеће кривичне поступке који ће се водити пред Специјализваним већима против припадника ОВК, као и да ће наставити да понавља кривична дела за која се већ сумњичи.

Терети се за застрашивање сведока у поступцима који ће бити вођени пред тим судом. Гуцати је ухапшен и изручен Хагу 24. септембра.

Тужилаштво Специјалног суда у Хагу припремило је доказе на више од 40.000 страна против челника бивше Ослободилачке војске Косова, међу којима су Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими, који су од петог новембра у притвору.

Против Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија потврђена је оптужница за ратне злочине и злочине против човечности.

Представник Специјализованог тужилаштва, на првој статусној конференцији, саопштио је да се настављају одређене истражне радње у процесу против Хашима Тачија, јер је одређен број њих тек почео када су вође ОВК ухапшене и када су извршени претреси и заплењен обиман доказни материјал.

Одбрана је јуче најавила да ће тражити да им се укине притвор, те да тражи укидање редакције налога и аргумената тужилаштва за притвор, како би суду представила своје контрааргументе за њихово пуштање на привремену слободу.

Тужилаштво подсећа да су у временском периоду оптужнице осумњичени били претпостављени многим потенцијалним сведоцима тужилаштва као и да и даље заузимају високе положаје ауторитета и/или утицаја.

“Имају средства, мотив и прилику да утичу на сведоке, жртве или саучеснике и да на други начин ометају поступак”, навело је тужилаштво и детаљно образложило на које су све начине Тачи и Кадри Весељи и Удружење ратних ветерана ОВК утицали да се то тужилаштво и суд укину.

У свом поднеску, тужилаштво поред осталог подсећа да је Удружење ветерана ОВК, од око 40.000 чланова тражило укидање Закона о оснивању Специјализованог тужилаштва и суда, као и да се годинама супротстављало претходним покушајима кривичног гоњења бивших припадника ОВК због ратних злочина.

Ово удружење је приређивало претеће протесте, демонстрације и претило грађанском непослушношћу, наводи тужиулаштво и додаје да осумњичени сами имају дугу евиденцију неодговорности за злочине почињене током рата и истрага о њима.

Од почетка, како се наводи и у оптужници, “као припадници ОВК и Привремене владе Косова, осумњичени су били чланови удруженог злочиначког подухвата (УЗП) са заједничким циљем преузимања Косова уз убиства и застрашивање свих противника ОВК”.

У новије време јавно су напали мандат тог тужилаштва и суда оптужујући га за дискриминацију и означавајући га као “историјску неправду”.

Још 2017. године широко се извештавало да су чланови странке чији су Тачи и Весељи били бивши и садашњи лидери, покушали да створе подршку за укидање тог тужилаштва и суда.

“Тачи је лобирао за њихову ‘реформу’ и тада јавно лагао о степену своје личне повезаности са тужилаштвом”, наводи се у поднеску.

Такође је указано да, постоји сумња да су у скорије време владини званицници на косову, лојални Тачију и Весељију обавили коруптивне исплате потенцијалним сведоцима тужилаштва, наводно за “путне трошкове” иако све путне трошкове плаћа Суд у Хагу.

У том контексту је поменуло косовског министра Абелард Тахири, да је именовао је Дритона Лајчија за шефа Одељења за Координацију процеса правне заштите и финансијске подршке потенцијално оптуженим.

Тужилаштво подсећа на застрашивање сведока са Косова

Тужилаштво је подсетило на застрашивање сведока са Косова у случевима који су вођени против Фатмира Љимаја и Рамуша Харадинаја, као и на случајеве “Думаку” и “Балај”.

Указало је да су сведоци или одустајали од сведочења или чак мењали исказе лажним сведочењем, те да иста опасност прети и сада.

Тим поводом тужилаштво се позвало на пресуду којом је Хашки трибунал ослободио Харадинаја од оптужби за ратне злочине, али да је претресно веће костатовало приметило да је: “током суђења наишло на значајне потешкоће у обезбеђивању сведочења великог броја сведока. Многи сведоци су као главни разлог што не желе да сведоче навели да се плаше”.

“Претресно веће је стекло снажан утисак да се суђење одржавало у атмосфери у којој су се сведоци осећали небезбедно. На то је утицало низ фактора специфичних за Косово, попут малих заједница и блиских породичних веза и заједница што је отежавало гарантовање анонимности. Саме странке су се сложиле да на Косову постоји нестабилна безбедносна ситуација која је била посебно неповољна за сведоке”, наводи се у пресуди Трибунала на коју је подсетило тужилаштво.

Као посебне разлоге за притвор тужилаштво је истакло да ће осуђени покушати са избегну суђење када сазнају за која се тешка кривицна дела терете – злочине, због којих могу бити осуђени на казну доживотног затвора.

РТС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here