Тужилаштво уложило жалбу због рехабилитације Калабића

Поделите:

Вишe јавно тужилаштво у Ваљеву жалило се на одлуку ваљевског суда којом је крајем крајем априла рехабилитован некадашњи командант Горске гарде Краљевске војске у отаџбини Никола Калабића.

Жалба је поднета Апелационом суду у Београду.

Портпарол тог суда Мирјана Пиљић рекла је данас Танјугу да је жалба стигла у суд 11. јула и да ће у наредном периоду бити заказана седница већа на којој ће бити разматрана жалба тужилаштва на првостепену одлуку.

Решењем Вишег суда у Ваљеву, усвојен је захтев породице за рехабилитацију Калабића, на основу које се сматрају ништавим све одлуке државне комисије и решења о Среског суда у Мионици којима му је конфискована имонина и одузета грађанска права. На основу одлуке Калабић се сматра неосуђиваним.

Захтев за рехабилитацију Калабића поднела је његова унука Весна Калабић, тврдећи да није био ратни злочинац, да није издао Дражу Михаиловића јер је стрељан пре њега, као и да је страдао из политичких, националних, а пре свега идеолошких разлога.

Након пресуде Среског суда у Мионици из септембра 1946. којом је Калабић оглашен за народног непријатеља конфискована му је имовина.

Током четворогодишњег поступка по захтеву за рехабилитацију, Више јавно тужилаштво у Ваљеву противило се рехабилитацији, позивајући се на одредбе Закона по којима лица која су одлуком Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача током Другог светског рата проглашена ратним злочинцима, не могу рехабилитовати.

Калабић је иначе 2011. проглашен умрлим одлуком Основног суда у Ваљеву.

Медији су пренели да је Калабићева унука суду доставила тим поводом сведочење пензионисаног свештеника Мијаила Даниловића из Горњег Милановца, који је тврдио да су Калабића убили припадници ОЗНЕ 19. јануара на Богојављење 1946. у пећини, у кањону реке Градац, недалеко од Ваљева. (Танјуг)

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here