Творци интернета раде на новом – алтернативном и децентрализованом – под називом DWeb

Поделите:

ОЦИ-оснивачи интернета, незадовољни што је њихово „чедо“ постало зависно од корпорација и држава које унутар „светске паучине“ уводе цензуру и лове податке корисника, одлучили су да направе алтернивни „анархични интернет“.

Тим пројектом – „алтернативног децентрализованог интернета под кодираним називом DWeb – бави се тим творца глобалне мреже Тима Бернерса-Лија. И, већ је објавио да ће новац за подухвати обезбедити.

Идеја децентрализованог интернета није нова. од ње је све и почело јер је интернет био замишљен као глобална неутрална мрежа.

Током првих година постојања интернета, корисници су се повезивали међусобно директно, али се ситуација – после појаве 2000-те Web 2.0 – нагло изменила. Већина ударних`ресурса нашла се у рукама корпорација које су преузеле контролу над тиме ко, када и којој информацији може имати доступ.

Бернерс-Ли је своје незадовољство изложио овако:

„Интернет је доживео крах уместо да служи човечеанству. А биле су се појавиле невероватно велике могућности засноване на непостојањеу у мрежи никакве централне власти од које за нешто треба тражити дозволу. Власт интернета није била ни присвојена ни украдена. Нас су милијарде, а ту власт смо препустили Facebook, Google, Amazon… Те корпорације су сада монополисти фактички над свим што се догађа у интернету. Од новости које `желимо` да читамо до тога шта купујемо“.

Бернерс-Ли раде на новој мрежи DWeb или Web 3.0. Процурило је да ће све информације бити `убациване` у мрежу мимо сервера, а то значи – мимо великих корпорација и држава.

Корисници ће за чување података користити хард-дискове својих компјутера.

Тај тип `мреже` познат је као P2P (peer-to-peer), а у њему се сваки компјутер истовремено понаша и као `клијент` и као сервер, а фајлови и садржај сајтова `шетаће` се између компјутера.

DWeb неће користити http и https. Другим речима: неће се тражити никакво лоцирање већ одмах – садржај.

Менаџер пројеката организације Protocol Labs Мет Зумвалт  ово је објаснио речима:

„Сада се увек открива локација, а сви се праве да информације постоје само на једном месту. Отуда и монополи. Јер, онај ко контролише локације – тај контролише и доступ информацијама“.

Новим интернетом се у Сан Франциску бавио  Децентрализовани веб-самит који је окупио 800 специјалиста за ту област.

На њему јеБернерс-Ли представио пројект Solid (social linked data), разрађен у Масачусетском технолошком институту и указао:

„У интернету може постојати сасвим друга заједница ако људима омогућимо анонимност и вратимо и контролу над њиховим подацима. Децентрализоване мреже могу бити победник треће ере интернета“.

Противници развоја децентрализованог интернета типа DWeb већ звоне на узбуну, указујући на „ширење опасних садржаја“ Указују и да ће обезбедити анонимност трговцима дрогом, терористима и онима који пласирају порнографију.

Скептици већ страхују да ће се и у „нови интернет“ постепено убацити велике корпорације и државе.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here