“Тврдо кувани шешир”: Kако су шлемови постали статусни симбол

Поделите:

Kада се Едвард В. Балард 1919. вратио у САД пошто је служио као припадник коњице у Француској, широм земље видео је небодере, насипе и мостове који су само бивали све већи.

Ови пројекти дали су нови живот градовима после Првог светског рата, али су представљали и нову опасност за грађевинске раднике који су постављали носаче, наливали бетон и закуцавали ексере.

Балард, чији је отац снабдевао рударе, дошао је на идеју: шта ако компанија направи шлем за рударе и друге раднике према моделу металног шлема какав су носили војници у Француској?

Балардови су заједно исковали један и тако је рођен шлем који ове године слави свој стоти рођендан.

Безбедносни шлемови, уз гас-маске и кишобране, имали су симболичну улогу овог лета у Хонгконгу; демонстранти су их носили на протестима у знак отпора утицајима кинеске владе на ову полуаутономну област.

Они су постали и емблеми ауторитета који откривају штошта о својим власницима. Сјајан нови шлем носиће неки новајлија, али добро изношени представља искуство. Чак и боја денотира одређени статус: на неким местима сви запослени носе шлемове исте боје, док је на другим једна боја предвиђена за извођаче, а друга за шегрте.

Kомпанијом Балардових управља пета генерација, а на годишњем нивоу у фабрикама се производе милиони шлемова за десетине хиљада клијената. Производња се претежно одвија у седишту у Kентакију, наводи извршни директор компаније Велс Балард.

Kомпанија чак има и “Turtle Club” чији су чланови преживели управо захваљујући шлемовима. Мото овог клуба је: “Оклоп на главу да не будеш мртав.”

Први шлем Балардови су назвали „Тврдо кувани шешир“. Био је произведен од штављене коже и платна, покривен црном фарбом и са трегерима који се везују око главе. Тридесетих је потражња порасла када су инжењери који су радили на изградњи Голден гејта у Сан Франциску захтевали од радника да носе Балард шлемове. Стандардни дизајн шлемова је еволуирао у наредним годинама, од платна, преко метала и фибергласа, до, на крају, пластике.

Са развојем индустрије, компанија Балард имала је све бројнију конкуренцију – Honeywell, Kаск и 3М.

Популарност шлемова превазишла је безбедност и постала статусни симбол, каже др Бет Розенберг, професорка са Медицинског факултета Универзитета Тафтс надомак Бостона.

Розенбергова додаје да се шлемови повезују са мужевношћу и патриотизмом. “Спојем социјалних фактора, шлемови су постали кул”, истиче она.

Скот Сторас радио је као менаџер пројекта у Сан Франциску када је један радник испустио металне спојнице за скеле са шестог спрата.

“Шлем је извео свој трик”, каже.

Балард објашњава: “Шлем се није значајно променио за стотину година.”

Ипак, он јесте напредовао тако да више не штити само раднике од објеката који падају, већ и када су управо радници падајући објекти.

Почетком наредне године, Балард ће представити нову линију шлемова са поставом од пене и уграђеном заштитом за браду.

Падови су главни узрок смрти на извођењу грађевинских радова, истиче Г. Скот Ернест из Националног института за здравље и заштиту на раду. У извештају из 2016. наводи се да је више од 2.200 грађевинских радника у Америци преминуло од трауматских повреда мозга, и то у периоду од 2003. до 2010.

“Све што можемо да учинимо да грађевинским радницима обезбедимо бољу заштиту јесте важно, зато што је ово веома опасна индустрија.”

Њујорк Тајмс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here