У Аману почиње Свеправославно саветовање – о расколу поводом Украјине и Вартоломејевом папизму

Поделите:

КРОЗ неколико дана – 26. фебруара – треба да почне Свеправославно саветовање.

У главном граду Јордана, Аману, који се у време раног хришћанства звао – Филаделфија. Дакле: град братске љубави.

Иницијатор саветовања је Јерусалимски патријарх Теофил III који је поглаваре православних цркава позвао да размотре како измирити неке „делове Православља и повратити еухаристијско општење међу Црквама“.

Мирење ће – бар што се тиче Јерусалимског патријарха и његових намера – бити усмерено према поглавару Руске православне цркве, патријарху Московском и целе Руси Кирилу, и Цариградском патријарху Вартоломеју.

Москва је прекинула односе са њим и Цариградском патријаршијом због Вартоломејеве одлуке да обједињеним украјинским расколницима да аутокефалност.

Проблем је, међутим, и шири и дубљи јер РПЦ Вартоломеја сматра „самопроглашеним источним папом“. Многи га у Руској цркви зову и „фанарским папом“ (по Фанару, делу Цариградска у којем је седиште Цариградске патријаршије).

То је створило раскол у Православљу који није стигао до међусобног анатемисања Рима и Цариграда из 1054, али је на тој линији.

На Вартоломејеву страну су очекивано стале „грчке цркве“, укључујући и Александријску патријаршију, пољско и чешко православље.

На страни РПЦ су Антиохијска и Јерусалимска патријаршија, СПЦ  и још неке православне цркве, али се неке још не опредељују.

Нејасно је ко ће се све наћи у Аману. Вартоломеј неће, а ни грчки првојерарси, са којима се сагласила Православна црква Албаније.

Вартоломеј, Кирил и Теофил III

Вартоломеј је упозорио да Јерусалимски патријарх нема право да сазива саборе и свеправославна саветовања.

Кирил ће доћи сигурно, дошао Вартоломеј или не дошао.

У Атини су објавили да свеправославне саборе и саветовања има право да сазива само Цариградски патријарх.

Православна црква Грузије је такође објавила да неће доћи у Аман/Филаделфију.

Колико год да поглавара цркава да дође у Аман – то ће бити тек почетак пута. Вероватно дугог и трновитог.

Не само због раскола и Вартоломејевог папизма. У лобирање да се не иде у Аман најактивније се укључила и америчка дипломатија. Нарочито амбасадор САД у Атини Џефри Пајет који је одиграо једну од главних (и најпрљавијих) улога у државном преврату у Кијеву у фебруару 2014-те.

У Аману-Филаделфији већина православких цркава неће имати представнике. Међутим, тај скуп и не претендује да буде свеправославни сабор.

Отворено је питање: хоће ли „саветовање Теофила Трећег“ дирнути у оно на шта полаже право патријарх Вартоломеј?

Руски теолог Андреј Новиков указује:

«Апсурдност ситуације је у томе што, при досадашњем стању ствари, није могуће сазвати сабор који би судио Вартоломеју јер само он има право да сазива саборе. Он се тако заиста претвара у нешто слично папама. А одатле следи непроглашена догма о његовој непогрешивости која се ослања на то да му нико и низашта не може судити“.

Fakti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here