У Америци се рекламира усвајање деце из Србије: Дођеш у Србију, одабереш дете и водиш га!

Поделите:

Процес усвајања, наводно, траје од 18 до 24 месеца и потребна је само једна посета Србији

Једна организација регистрована у Бирминхаму, највећем граду у америчкој савезној држави Алабами, посредује у процесу усвајања деце. На њиховој интернет страници лифелинецхилд.орг је понуђено неколико држава из којих се може усвојити дете. Међу њима су Македонија, Бугарска и Србија.

Kада се кликне на квадратић са именом земље отвара се прозор са оскудним информацијама, али када се стигне до ценовника, види се детаљна листа држава.

Ту се налазе и сви услови усвајања деце, рокови и колико то кошта. За Србију пише да је укључена у програм од 2015. године и да је из те земље дозвољено усвајање деце узрасти од 1 до 15 година старости, а да је надлежан орган Министарство за рад и социјалну политику.

Поред тога, пише да процес усвајања траје од 18 до 24 месеца, да је потребна само једна посета Србији, а да није одлучено да ли ће након усвајања држава вршити надзор, али посета Србији је једино што је поред новца потребно испунити.

Наведено је и то да ће онај ко намерава да усвоји дете из Србије морати да одвоји 40.459 долара или 33.000 евра. Исти је износ и за децу из Македоније. Од те суме, за агенцију иде 12.000 евра, за трећу страну (није назначено коју) скоро 13.000 евра, а за путне трошкове 8.000.

Табела са ценама деце по земљама, цифре су изражене у доларима;

Осим Србије и Македоније, од балканских земаља у овај програм је укључена и Бугарска.

Представљајући се као потенцијали усвојитељ, новинар скопске Телевизије 24 послао је питање тој организацији из Алабаме интересујући се да ли се заиста дете добија за две године, да ли може да се бира пол, узраст и боја косе, и да ли дете долази од родитеља или социјалних служби.

– Иако имамо породице у Македонији, још увек немамо завршено усвајање. Још не знамо тачне детаље за путовање и сусрет. Можемо да потврдимо да су родитељска права раскинута и да су деца легално доступна за усвајање. Свакако да можете бирати узраст, пол и медицинске потребе – пише у одговору lifelinechild.org.

Телевизија 24 се обратила и Министарству за рад и социјалну политику, одакле одговор тек очекују, а на достављена питања МУП-у нису добили конкретан одговор да ли су активности које нуди организација из Алабаме легалне у Македонији.

– Обавештавамо вас да надлежне организационе јединице у МУП до сада нису добиле пријаву и није регистрован ни један случај усвајања деце са територије Македоније преко интернет странице од стране одређене америчке организације – пише у одговору, уз назнаку да ће МУП допунски истражити активности те организације у Македонији.

Новчани изос који је дала инострана агенција највероватније се односи на финансијске импликације које усвојитељи треба да подмире у САД, истичу из Министарства. Према Хашкој конвенцији, финансијска добит од усвајања је забрањена, а ако се за њу дозна, надлежан орган има обавезу да то одмах одмах пријави централном државном органу.

ОРГАНИЗАЦИЈА ПОВЕЗАНА СА ЦРKВОМ

На интернет страници организације из Алабаме се наводи да су активности повезане са црквом, али није речено којом. На прилично је јасно на основу података о проценту протестантске популације која је наведена за Србију, да је реч о некој од многобројних протестантских деноминација у Америци. У делу циљеви и мисија организације стоји: “Усвајање је прекрасна слика јеванђеља на земљи које нас усмерава назад ка Богу.

У псалму 68, Давид нам казује да Бог смешта усамљене у породице. Верујемо да је усвајање начин на који Бог породицама даје ранљиву децу која треба да знају љубав породице и љубав Христоса”.

Поменута америчка организација нуди подршку и бременим женама које желе да се одрекну мајчинства, а посредује и у донаторским активностима за децу из трећих земаља.

Поделите:

10 Коментари

 1. Недостаје потпис новинара. Додајте га да се зна ко гарантује за тачност ове вести јер како да преносимо по страницама на друштвеним мрежама ако не знамо да ли је тачна вест?

 2. evo Maljevića su usvojili kowboy-i pa iz prve ruke može da objasni blagodati koje je dobio kao dobročinstvo od State Department-a……
  -slobodan i neograničen pristup državnim fondovima
  -mogućnost da manipuliše globalnim korporacijama finansijski i politički
  -da trguje i vrši brokerske usluge trećim licima na svetskim berzama uzimajući procenat po učinku vojne kampanje….
  -mogućnost popune budžetskog deficita bilo kojim bussines-om vezanim za drogu,trafiking,svodništvo i prostituciju uključujući i diplomatiju kao alat prinude prema subjektima..
  i mnoge druge povoljnosti i beneficije koje država nudi svojim korisnicima vip kluba liberalne siročadi..
  kad si uz jaku državu i siroče postaje krvoloče ,naravno kad prođe odgovarajuću školu i verifikuje državne ispite na West Pointu..

 3. a Srbi su u svetu poznati kao kvalitetni i odani krvoloci,doge koje čuvaju gazdu do smrti privrženi pragu sa kojeg svako jutro stiže masna koska…..
  znaju to oni pa im i trebaju odani siročići rootwaileri i pitbull terijeri da bi ih uz dobru dresuru i obuku proizveli u vrhunske ubice,predatore..
  inače će ovde da podivljaju i nikakva korist za njih dobre i bogobojažljive dobričine..

 4. Ma al si ti neki U.baski saljivdzija kao Prle. Kazi Putinu da ne atavlja kao lice Ruskog Mundijala ribu koja nam je Crkvu skrnavila. A da da vi ste jugosloveni, vi slavite Rusiju zbog toga

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here