U Americi se reklamira usvajanje dece iz Srbije: Dođeš u Srbiju, odabereš dete i vodiš ga!

Podelite:

Proces usvajanja, navodno, traje od 18 do 24 meseca i potrebna je samo jedna poseta Srbiji

Jedna organizacija registrovana u Birminhamu, najvećem gradu u američkoj saveznoj državi Alabami, posreduje u procesu usvajanja dece. Na njihovoj internet stranici lifelinechild.org je ponuđeno nekoliko država iz kojih se može usvojiti dete. Među njima su Makedonija, Bugarska i Srbija.

Kada se klikne na kvadratić sa imenom zemlje otvara se prozor sa oskudnim informacijama, ali kada se stigne do cenovnika, vidi se detaljna lista država.

Tu se nalaze i svi uslovi usvajanja dece, rokovi i koliko to košta. Za Srbiju piše da je uključena u program od 2015. godine i da je iz te zemlje dozvoljeno usvajanje dece uzrasti od 1 do 15 godina starosti, a da je nadležan organ Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

Pored toga, piše da proces usvajanja traje od 18 do 24 meseca, da je potrebna samo jedna poseta Srbiji, a da nije odlučeno da li će nakon usvajanja država vršiti nadzor, ali poseta Srbiji je jedino što je pored novca potrebno ispuniti.

Navedeno je i to da će onaj ko namerava da usvoji dete iz Srbije morati da odvoji 40.459 dolara ili 33.000 evra. Isti je iznos i za decu iz Makedonije. Od te sume, za agenciju ide 12.000 evra, za treću stranu (nije naznačeno koju) skoro 13.000 evra, a za putne troškove 8.000.

Tabela sa cenama dece po zemljama, cifre su izražene u dolarima;

Osim Srbije i Makedonije, od balkanskih zemalja u ovaj program je uključena i Bugarska.

Predstavljajući se kao potencijali usvojitelj, novinar skopske Televizije 24 poslao je pitanje toj organizaciji iz Alabame interesujući se da li se zaista dete dobija za dve godine, da li može da se bira pol, uzrast i boja kose, i da li dete dolazi od roditelja ili socijalnih službi.

– Iako imamo porodice u Makedoniji, još uvek nemamo završeno usvajanje. Još ne znamo tačne detalje za putovanje i susret. Možemo da potvrdimo da su roditeljska prava raskinuta i da su deca legalno dostupna za usvajanje. Svakako da možete birati uzrast, pol i medicinske potrebe – piše u odgovoru lifelinechild.org.

Televizija 24 se obratila i Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, odakle odgovor tek očekuju, a na dostavljena pitanja MUP-u nisu dobili konkretan odgovor da li su aktivnosti koje nudi organizacija iz Alabame legalne u Makedoniji.

– Obaveštavamo vas da nadležne organizacione jedinice u MUP do sada nisu dobile prijavu i nije registrovan ni jedan slučaj usvajanja dece sa teritorije Makedonije preko internet stranice od strane određene američke organizacije – piše u odgovoru, uz naznaku da će MUP dopunski istražiti aktivnosti te organizacije u Makedoniji.

Novčani izos koji je dala inostrana agencija najverovatnije se odnosi na finansijske implikacije koje usvojitelji treba da podmire u SAD, ističu iz Ministarstva. Prema Haškoj konvenciji, finansijska dobit od usvajanja je zabranjena, a ako se za nju dozna, nadležan organ ima obavezu da to odmah odmah prijavi centralnom državnom organu.

ORGANIZACIJA POVEZANA SA CRKVOM

Na internet stranici organizacije iz Alabame se navodi da su aktivnosti povezane sa crkvom, ali nije rečeno kojom. Na prilično je jasno na osnovu podataka o procentu protestantske populacije koja je navedena za Srbiju, da je reč o nekoj od mnogobrojnih protestantskih denominacija u Americi. U delu ciljevi i misija organizacije stoji: “Usvajanje je prekrasna slika jevanđelja na zemlji koje nas usmerava nazad ka Bogu.

U psalmu 68, David nam kazuje da Bog smešta usamljene u porodice. Verujemo da je usvajanje način na koji Bog porodicama daje ranljivu decu koja treba da znaju ljubav porodice i ljubav Hristosa”.

Pomenuta američka organizacija nudi podršku i bremenim ženama koje žele da se odreknu majčinstva, a posreduje i u donatorskim aktivnostima za decu iz trećih zemalja.

Podelite:

10 Komentari

 1. Nedostaje potpis novinara. Dodajte ga da se zna ko garantuje za tačnost ove vesti jer kako da prenosimo po stranicama na društvenim mrežama ako ne znamo da li je tačna vest?

 2. Pokušao da nadjem tu “Internet Stranicu” i nema je. Čista glupost! Nisu napisani nikakvi izvori, koja tačno agencija itd.

 3. evo Maljevića su usvojili kowboy-i pa iz prve ruke može da objasni blagodati koje je dobio kao dobročinstvo od State Department-a……
  -slobodan i neograničen pristup državnim fondovima
  -mogućnost da manipuliše globalnim korporacijama finansijski i politički
  -da trguje i vrši brokerske usluge trećim licima na svetskim berzama uzimajući procenat po učinku vojne kampanje….
  -mogućnost popune budžetskog deficita bilo kojim bussines-om vezanim za drogu,trafiking,svodništvo i prostituciju uključujući i diplomatiju kao alat prinude prema subjektima..
  i mnoge druge povoljnosti i beneficije koje država nudi svojim korisnicima vip kluba liberalne siročadi..
  kad si uz jaku državu i siroče postaje krvoloče ,naravno kad prođe odgovarajuću školu i verifikuje državne ispite na West Pointu..

 4. a Srbi su u svetu poznati kao kvalitetni i odani krvoloci,doge koje čuvaju gazdu do smrti privrženi pragu sa kojeg svako jutro stiže masna koska…..
  znaju to oni pa im i trebaju odani siročići rootwaileri i pitbull terijeri da bi ih uz dobru dresuru i obuku proizveli u vrhunske ubice,predatore..
  inače će ovde da podivljaju i nikakva korist za njih dobre i bogobojažljive dobričine..

 5. Ma al si ti neki U.baski saljivdzija kao Prle. Kazi Putinu da ne atavlja kao lice Ruskog Mundijala ribu koja nam je Crkvu skrnavila. A da da vi ste jugosloveni, vi slavite Rusiju zbog toga

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here