У америчкој држави Јужна Каролина деца брала памук уз „песму робова“

Поделите:

У АМЕРИЧКОЈ савезмној држави Јужна Каролина избио је скандал са `историјским кореном`.

Уследио је након појаве видео-снимка на којем десетогодишњи основци у месту Рок Хил беру памук док им емитују „песму робова“!

Све се разоткрило након што су се родитељи једног црнокожег ученика пожалили руководству школе на „садржај песме“.

У спорној песми су и ове речи: „Мени се свиђа када ти напуниш џак./Мени се свиђа када ти не разговараш./Зарађуј новац за мене“.

Мајка тог ученика је упозорила да су такве песме певали робови на плантажама памука.

Руководство школе се брани и тврди да су деца била одвезена на поље памука „у оквиру теме о Великој депресији“.

Указало је да је оспорене стихове написао „тамнокожи учитељ који је искористио искуство својих родитеља који су радили на плантажама памука крајем 20-их година прошлог века“.

Руководство школе у своју одбрану је навело и да су школу 1929-те основали амерички црнци и да су слични „часови историје на лицу места“ одавно саставни део њеног програма из историје.

 

Факти

Поделите:

1 коментар

  1. Amerikancima belcima se rado spočitavaju sva zla i nepočinstva ovoga sveta ali stvari tu stoje unekoliko drugačije od preovlađujućeg mišljenja kod nas. Od oko 12 miliona crnaca robova koji su dovedeni u Severnu, Srednju i Južnu Ameriku njih samo oko 500.000 (manje od 5%) dovedeno je u one oblasti koje su postale SAD. Većina robova u SAD je umirala u starijoj dobi za razliku od ostalih robova u celoj Americi, posebno na karipskim plantažama šećera. Muslimani na Bliskom istoku su uvezli višestruko više robova nego Amerikanci i dok je u Americi broj crnaca porastao sa prvobitnih 500.000 na skoro 40 miliona, u arapskom svetu su takve robove ubijali, kastrirali… 1820.g. na severoistoku SAD deca starosti do 15 godina činila su 23% radne snage i to pretežno belačke, radeći 14 sati. Mnogi crnci robovi u SAD su navodili u to vreme i kasnije da je bolje bilo biti „crnja“, kako su sami govorili, nego siromašni belac radnik. Svega 5% bele populacije na jugu SAD imalo je robove.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here