U američkoj državi Južna Karolina deca brala pamuk uz „pesmu robova“

Podelite:

U AMERIČKOJ savezmnoj državi Južna Karolina izbio je skandal sa `istorijskim korenom`.

Usledio je nakon pojave video-snimka na kojem desetogodišnji osnovci u mestu Rok Hil beru pamuk dok im emituju „pesmu robova“!

Sve se razotkrilo nakon što su se roditelji jednog crnokožeg učenika požalili rukovodstvu škole na „sadržaj pesme“.

U spornoj pesmi su i ove reči: „Meni se sviđa kada ti napuniš džak./Meni se sviđa kada ti ne razgovaraš./Zarađuj novac za mene“.

Majka tog učenika je upozorila da su takve pesme pevali robovi na plantažama pamuka.

Rukovodstvo škole se brani i tvrdi da su deca bila odvezena na polje pamuka „u okviru teme o Velikoj depresiji“.

Ukazalo je da je osporene stihove napisao „tamnokoži učitelj koji je iskoristio iskustvo svojih roditelja koji su radili na plantažama pamuka krajem 20-ih godina prošlog veka“.

Rukovodstvo škole u svoju odbranu je navelo i da su školu 1929-te osnovali američki crnci i da su slični „časovi istorije na licu mesta“ odavno sastavni deo njenog programa iz istorije.

 

Fakti

Podelite:

1 komentar

  1. Amerikancima belcima se rado spočitavaju sva zla i nepočinstva ovoga sveta ali stvari tu stoje unekoliko drugačije od preovlađujućeg mišljenja kod nas. Od oko 12 miliona crnaca robova koji su dovedeni u Severnu, Srednju i Južnu Ameriku njih samo oko 500.000 (manje od 5%) dovedeno je u one oblasti koje su postale SAD. Većina robova u SAD je umirala u starijoj dobi za razliku od ostalih robova u celoj Americi, posebno na karipskim plantažama šećera. Muslimani na Bliskom istoku su uvezli višestruko više robova nego Amerikanci i dok je u Americi broj crnaca porastao sa prvobitnih 500.000 na skoro 40 miliona, u arapskom svetu su takve robove ubijali, kastrirali… 1820.g. na severoistoku SAD deca starosti do 15 godina činila su 23% radne snage i to pretežno belačke, radeći 14 sati. Mnogi crnci robovi u SAD su navodili u to vreme i kasnije da je bolje bilo biti „crnja“, kako su sami govorili, nego siromašni belac radnik. Svega 5% bele populacije na jugu SAD imalo je robove.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here