У АУСТРИЈИ ВИШЕ ПРАВОСЛАВАЦА ОД МУСЛИМАНА Због азиланата погрешна слика у јавности

Поделите:

Фондација “Про Оријенте” спровела истраживање чиме је утврдила да је број православаца у Аустрији порастао и да данас више није могуће да буду игнорисани као раније

У Аустрији је православље друга по броју верника верска заједница, иако се због великог броја муслиманских азиланата са Блиског истока, у јавности ствара утисак да је је то ислам.

Наиме, у Аустрији живи око 700.000 муслимана, док се број православних верника процењује на око 800.000.

Последњи званични подаци су из 2014.године када је у Аустрији било око 500.000 православних верника, а пошто након тога није спроведен никакав попис и пошто православне цркве немају парохије, тешко је утврдити актуелни прецизни број верника.

Међутим, Секретаријат митрополита у Бечу процењује да је број православаца достигао бројку од најмање између 750.000 и 800.000 верника.

У покрајини Горња Аустрија је фондација „Про Оријенте“ спровела истраживање и утврдила да је број православаца порастао са 45.990 у 2010. на 56.285 у 2016.години, што је раст од 22 одсто.

– Раст православних верника у целој Аустриј далеко је већи – истиче Флоријан Вегшајдер из „Про Оријенте“ Горње Аустрије.

Посебно расте број румунских православаца, који све више долазе у Аустрију.

Пораст православаца Академија наука повезује с великим исељавањем становништва са Балкана, пре свега из Румуније, чији грађани на основу чланства у ЕУ, могу да се селе без проблема у Аустрију.

– Раније су православци могли да буду игнорисани као мањина, али данас то није могуће – истиче Вегшајдер, додајући да су потребне нове православне цркве.

Он указује да су многе православне верске заједнице активне у „туђим“ верским објектима.

Православци тиме, према оцени експерата, доприносе очувању Аустрије као хришћанске земље, пошто је она суочена с константним растом исламских верника и уједно окретање леђа римокатолика својој цркви због бројних афера.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here