У Банци Ватикана завршило и огромно богатство „мајке Терезе”

Поделите:

Пише: Антон СКРИПУНОВ, агенција РИА Новости

          „БАСНОСЛОВНЕ суме.Најутицајнији људи. Апсоллутна анонимност— оваквим слоганом би Банка Ватикана могла да дчекује своје клијенте.

          Али, новац, као што се зна, воли тишину, а велики новац – мртву тишину. Зато је Банка Ватикана једна од најзатворенијих у свету.

          Према официјелним подацима, актива Банке Ватикана тренутно је – 3,3 милијарде евра.

          Ово је из њеног извештаја који је дошао до јавности, а то је тек трећи извештај за јавност у целој историји Банке Ватикава.

          Први је био објављен 2014-те и показао је да је банка за само 12 месеци свој профит повећала 26 пута. Није објављено о каквим и коликим сумама се ради.

          Банка Ватикана се поново нашла у фокусу након сензационалне изјаве италијнског новинара Ђанлуиђи Нуција који је један од најбољих познавалаца „ватиканске кухиње”. А он је рекао:

          „У Ватикану постоји блок људи који сметају реформаторској делатности папе Франциска, као што је то био случај и са Бенедиктом XVI. Тим блоком је раније руководио епископ Пол Марцинкус”.

          Амерички епископ Марцинкус био је председник Института за религиозне послове (официјелни назив Банке Ватикана) и један од ајмоћнијих католичких достојанственика XX века.

          Нуци тврди да његово „дело траје” иако је умро још 2006-те године.

          „Ваша Светости, управо сам на себе преузео тешко бреме промашаја и грешака које су направили бивши и садашњи руководиоци”… овако је почињало писмо нађено у хотелској соби Робертта Калвија, председника Banco Ambrosiano.

          Полиција Лондона пронашла је тог банкара обешеним испод моста „Црни монаси”. Потом се открило да Калви уочи своје смрти 17. јуна 1982-ге очајнички покушавао да се повеже са руководством Propaganda Due (P-2) тајанствене масонске ложе повезане са  италијанском мафијом.

          Калвију су била отворена сва врата Ватикана, чак је имао надимак „банкар Господа Бога”. Управо у Ватикану је он пронашао саучесника са којим је направио по себе фатални аранжман. То је био Марцинкус.

          У Средњем веку Ватикан је био вероватно најбогатија држава света… Ватиканска блага била су доступна веома уском кругу лица.

          Папа Лав XIII у XIX веку је наредио да се на вратима тајног архива напише: „Свако ко овде уђе без специјалне дозволе светог оца – одмах мора бити изопштен из Цркве”.

          „Тајни трезор” је тек 1942-ге правно постао банка, додуше специфична.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here