У Београду рођена беба од 350 грама

Поделите:

У београдском породилишту Гинеколишко-акушерске клинике “Народни фронт” пре три недеље је рођена беба од 350 грама, што је чини најмањим новорођенчетом које је преживело у Србији, пише “Блиц”.

Према речима начелнице породилишта у ГАК “Народни фронт” проф. др Снежане Ракић, здравствено стање девојчице, рођене у 28. недељи, је добро.

Беба је због застоја у расту рођена са само 350 грама, пре одређеног термина, наводи “Блиц” додајући да је успела да достигне друге ступње развоја и сустигне вршњаке веће килаже.

– Застој у расту је јако редак случај, и може да се јави због бројних разлога, а најчешће су то хипертензија, промене на постељици или генетске аномалије. Код ове бебе ради се о веома тешком застоју. Тако малене бебе обично бивају испод 20 недеља – рекла је Ракић.

Како је објаснила, у 28. недељи беба треба да буде тежа од једног килограма.

– На срећу, код беба које имају застој у расту долази до убрзаног сазревања плућа и осталих органа, те је захваљујући томе новорођенче дошло на свет и сада је у релативно добром стању – додала је Ракић.

Она је истакла да је беба премештена на Институт за неонатологију.

– Према сазнањима наших лекара, све тече како треба, беба дише, нормално једе. Здравље маме је такође добро и она је отпуштена из болнице – истакла је професорка.

Ово је најмања беба рођена у Србији, а пре ње рекорд је држао Вук, који се родио у 24. недељу у ГАК у ВИшеграској са само 470 грама због грешке лекара, додала је Ракић.

Вук сада има пет година.

Блиц.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here